Blockhälta på häst

Min häst stod endast på tre ben när jag hämtade henne ur hagen. Hon verkar inte alls vilja stödja på vänster bakben. Kan hon ha blivit sparkad av en annan häst och vad gör jag nu?

Veterinären svarar:

Det låter som om din häst blivit blockhalt eftersom att den inte stödjer på sitt ena ben. Det kan precis som du säger bero på en spark från en annan häst. Det finns väldigt många andra saker som kan ha orsakat din häst blockhälta. Att hästen är blockhalt betyder att den har väldigt ont i benet. Därför gäller det att så snabbt som möjligt försöka ta reda på orsaken. Är det en spark från annan häst kan du ofta se sår från hästhoven på det skadade benet. Ta in hästen och undersök noggrant. När du gått igenom hästen kontaktar du din veterinär som hjälper dig med vad nästa steg blir.

Symtom

Att en häst är blockhalt betyder att den inte kan stödja på ett ben. Den är alltså så halt en häst kan bli. Du ser det genom att hästen inte stödjer sig alls på ett av benen.

Orsak

Att en häst blir blockhalt kan ha många olika orsaker. Att problemet sitter i hoven, exempelvis på grund av hovböld eller hovbensfraktur, hör till den allra vanligaste orsaken. Yttre traumatiska skador är också en vanlig orsak. Det kan handla om att hästen springer in i något, går omkull eller blir sparkad av en annan häst. Andra orsaker kan vara senskada eller kraftig inflammation som till exempel vid en kraftig lymfangit.

Vad kan jag göra själv?

Du kan själv kontrollera hästen i väntan på veterinär. Leta efter sår eller svullnader. Känn efter om det skadade benet är varmare än de andra. Det är alltid bra att jämföra det skadade benet med ett friskt för att lättare hitta avvikelser. Inspektera hoven, kolla om det finns en synlig hovböld, dessa kan ibland vara svåra att se. 

När behöver jag uppsöka veterinär?

Prata med en veterinär som hjälper dig hur du går vidare. Det är jättebra att du undersökt hästen innan så veterinären får så mycket information som möjligt. Veterinären kan då ge råd om hästen exempelvis behöver röntgas, få behandling och vad du själv kan göra för att hjälpa hästen ytterligare.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?