Kolik hos häst

Om min häst får kolik, vad behöver jag göra då?

Veterinären svarar:

Eftersom att kolik både är ett vanligt och ibland väldigt kritiskt tillstånd för hästar är det bra att vara förberedd. Det är jättebra att som du gör nu ta reda på hur man ska gå tillväga om det skulle hända. Det absolut viktigaste är att snabbt kontakta veterinär. Det är bra om du försöker få dig en så klar bild som möjligt av läget för att veterinären snabbt ska kunna utreda hästen. Du hittar fler tips och råd nedan, även förebyggande åtgärder.

Symtom

Det finns många symtom på kolik. De allra vanligaste är att hästen slutar äta och skrapar med framhovarna i marken, den tittar gärna bakåt mot buken. Ibland kan den ligga still helt utsträckt i boxen men ofta beter den sig oroligt, rullar sig mer eller mindre våldsamt och kan flåsa. Hästen blir svettig, pulsen ökar och andningsfrekvensen stiger.

Orsak

Orsakerna till kolik är precis som symtomen många. Förstoppning, gasfyllnad, tarmomvridning och andra rubbningar i tarmen är några exempel. På föl förekommer det till exempel att spolmask ligger till grund för kolik.

Vad kan jag göra själv?

I väntan på veterinär, ta bort allt foder! Du kan ta ut hästen i skritt om den inte är alltför våldsam så du eller hästen riskerar att skada er. Om hästen inte kan promeneras, låt den stå i väl ”vadderad” box, det vill säga fyll boxen med halm.

I förebyggande syfte är det bra att tänka på utfodring, motion och avmaskning.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Veterinär ska kontaktas omgående. Vid kolikfall kan det även vara en bra idé att förbereda för transport till klinik. Då det är vanligt att en häst med kolik behöver åka in för en buköppning.

Är du orolig för ditt djurs hälsa?

  • Kontakta oss om ditt djur mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.

Gillar?