Tumör / cancer på häst

Kan knölar i hästens hud vara hudcancer?

Veterinären svarar:

Hästar kan drabbas av hudtumörer, vanligast förekommande är så kallade melanom. Melanom förekommer så gott som enbart på avblekbara skimlar och kallas ofta för skimmeltumörer.

Symtom

Melanom brukar yttra sig som svarta knölar i huden i området under svansen, kring analöppningen och på könsorganet. Det är också vanligt vid spottkörtlarna bakom ganascherna men melanom kan sitta på andra ställen på hästen. Knölar i hästens hud behöver dock inte vara tumörer och hästen behöver inte påverkas av dem.

Orsak

Att malignt melanom på människor beror på solens strålar är allmänt känt. Men sjukdomens orsak hos hästar är inte lika självklar. Det har gjorts mycket forskning på framförallt skimlar, som drabbas mest och där har man hittat en genmutation som tros styra avbleknandet av skimmelfärgen och då även kunna påverka uppkomst av melanom.

När behöver jag uppsöka veterinär?

För att få reda på vad knölarna i hästens hud är tar en veterinär oftast ett prov och skickar för analys. En knöl i hästens hud behöver dock inte betyda något men om knölarna i huden förändras, växer snabbt, är många eller om du som hästägare är orolig rekommenderar jag att ta kontakt med veterinär.  

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?