Hovböld på häst

Min häst haltar på ena bakbenet. Min stallkompis tror att det är en hovböld. Hur kan jag veta om det är en hovböld som orsakar hältan?

Veterinären svarar:

Att din häst haltar kan bero på väldigt många saker, bland annat hovböld som du nämner. Oftast syns inte hovbölden med blotta ögat och kan vara svår att hitta först efter ett par dagar. Din veterinär eller hovslagare kan hjälpa dig att utesluta eller fastställa om det är en hovböld eller inte. Är det något annat som orsakar hältan är det viktigt att du låter en veterinär utreda vad problemet är.

Symtom

Vanliga symtom på hovböld är plötslig och kraftig hälta. Hoven blir ofta varm och hästen kan svullna upp i ballgropen och ibland ända upp över kotan. Det går oftast att känna en kraftig puls i blodkärlen i skenbenet bakom kotan. Det behöver inte finnas några yttre tecken på skada och en hovböld kan vara knepig att hitta själv.

Orsak

Hovbölder orsakas för det mesta av att hästen trampat på något som skapar en infektion i hovens läderhud. Det finns många fler orsaker till att en hovböld bildas som till exempel hovskador.

Vad kan jag göra själv?

Om du som i ditt fall misstänker att din häst har en hovböld är det viktigt att sätta hästen på box tills veterinären eller hovslagaren kommer ut. Var uppmärksam på hästens allmäntillstånd.

För att undvika att din häst drabbas av en hovböld är det viktigt att tänka på underlaget. Undvik arbete på olämpligt underlag, lägg på sula på känsliga hästar och släpp inte ut nedverkade hästar på bete barfota.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om hältan inte beror på en hovböld bör du göra en hältutredning hos veterinären. Om hästen blir sämre eller att hovbölden inte läker ut inom tre till fyra dagar behöver veterinären titta på hästen. 

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?