Blåsljud på hjärtat hos häst

Jag var hos veterinären med min 3-åring och hon hörde dels ett blåsljud och dels att hjärtat hoppade över slag vid vila men blev lite bättre när hon arbetade. Vad betyder det och vad ska jag göra?

Veterinären svarar:

Jag tycker att du ska gå vidare med utredning hos veterinären för att få reda på orsaken till blåsljudet och om denna kan tänkas påverka hästen i framtiden. Detta görs med ett hjärtultraljud. Hästar kan ha en ojämn hjärtrytm i vila (om de är lugna) och hjärtat hoppar då över ett slag ibland utan att det är något farligt. Om hjärtats ojämna rytm förvärras eller inte försvinner vid aktivering så bör även detta undersökas vidare av veterinär.

Symtom

En häst med hjärtproblem får ofta nedsatt prestationsförmåga. Du kan höra att andningen är ansträngd och att hästen blir trött. Blåsljud på hjärtat behöver inte märkas på hästen och orsakar ofta inga större problem för exempelvis ridhästar. De upptäcks ofta på rutinkontroll hos veterinären, besiktning innan försäljning eller inför sedering av hästen.

Orsak

Blåsljud uppkommer när något stör blodets strömningar genom hjärtat så att det uppstår virvlar eller strömmar åt motsatt håll. Orsaken kan till exempel vara en otät klaff som tillåter blodet att delvis strömma tillbaka till förmaket från kammaren, eller en otät klaff till storakroppspulsådern. Det kan också orsakas av ett medfött fel i hjärtat som gör det möjligt för blodet att ta andra vägar än vad som var tänkt. De här två typerna av blåsljud är patologiska, det vill säga sjukliga och kan påverka hjärtfunktionen hos den individ som drabbats, men det finns också så kallade fysiologiska blåsljud. Exempel på det är blåsljud som orsakas av hjärtförstoring som följd av att en individ är vältränad. De här blåsljuden kan man höra på hästen i vila, men de ska försvinna när pulsen ökar när hästen anstränger sig.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om hästen har tydligt blåsljud eller ojämn hjärtrytm även när den aktiveras bör en veterinär undersöka hästen. Kontakta även veterinär om hästen har försämrat allmäntillstånd eller är orkeslös. Veterinären hjälper även till att avgöra om hästen behöver fortsätta utredas eller om blåsljuden är ofarliga för din häst. 

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?