Rädda hästar

Jag har ett 16-årigt halvblodssto som plötsligt blivit rädd för småsaker. Hon hoppar till för ingenting, vilket hon inte gjort tidigare. Jag har haft henne i tre år och detta började för en månad sen.

Veterinären svarar:

Jag tycker du ska börja med att utreda om din hästs rädsla grundar sig i någon sjukdom eller skada då den uppkommit så plötsligt. En orsak kan exempelvis vara att hästen fått problem med synen eller har ont. 

Orsak

Hästar är precis som vi människor rädda för saker. Olika hästar har olika rädslor. När plötslig ökad rädsla uppkommer kan det vara tecken på att något inträffat som skrämt hästen och minskat dess självförtroende, men det kan också röra sig om skada eller sjukdom. Andra orsaker kan vara en obalanserad foderstat eller ändring i fodret som gör att hästen får alldeles för mycket energi och blir ”övertaggad”. Även andra större förändringar i hästens vardag kan vara orsaker till att hästen är rädd. En häst vars rädslor inte beror på något av detta men som påverkar din och din hästs säkerhet kan behöva hjälpas med träning.

Vad kan jag göra själv?

Steg ett är att undersöka vad rädslan beror på. Om veterinär kan utesluta skada eller sjukdom rekommenderar jag att ta hjälp. Vänd dig till en tränare eller annan person som är duktig på hur man hanterar en häst som är väldigt rädd.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Vid distinkt och plötslig rädsla där ingen tydlig orsak kan fastställas tycker jag att en veterinär ska undersöka hästen innan man eventuellt går vidare. 

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?