Hos en oerfaren ägare kan det lätt dyka upp situationer som inte är enkla att hantera.

Om fågelns fjäderdräkt blivit nedsmutsad kan den rengöras försiktigt med lite rengöringsmedel, t ex barnschampo, och sedan sköljas omsorgsfullt med ljummet vatten.

Ruggning

En fågel byter fjäderdräkt (ruggar) en eller två gånger om året. Fågeln tappar inte alla fjädrar samtidigt, utan några stycken i taget. Under ruggningen krävs det extra fett, proteiner och vitaminer i kosten så att nya fjädrar kan bildas snabbt.

När den nya fjädern växer ut kommer den först ut i ett sugrörsliknande hölje. Fågeln pickar på detta hölje så att fjädern öppnar sig. Detta beteende ska inte feltolkas som att fågeln ”plockar sig” eller som att den har ohyra och kliar sig.

Om din fågel har en fotring så måste denna kontrolleras ofta så att den inte kramar åt och stryper blodförsörjningen till foten. En normalt sett välsittande ring kan efter ansamling av smuts eller efter yttre trauma och svullnad plötsligt orsaka skador på benet.

Uppfostran

En del fågelägare har ett naturligt medfött handlag med sina fåglar. De har en positiv relation till sin fågel och kan njuta av den stimulans och den glädje en papegoja kan tillföra i hushållet. Andra fågelägare har det inte lika lätt. De kanske aldrig haft fågel tidigare, eller kanske har tagit över en fågel på grund av att den tidigare ägaren tyckte den orsakade för mycket besvär.

Hos en oerfaren djurägare kan det lätt dyka upp problemsituationer som inte är enkla att hantera. I värsta fall leder det till problem med en bitande eller hysteriskt skrikande papegoja.

Papegojans naturliga beteende

Sedan flera år tillbaka har vi på Djurklinken Roslagstull arrangerat ”lydnadskurser” för papegojägare. Under dessa kurser försöker vi lära ut bland annat hur papegojornas naturliga beteenden i det vilda fungerar, och hur dessa naturliga beteenden kan orsaka problem när de utförs av våra sällskapspapegojor. Vi försöker även lära ut effektiva metoder för att träna in nya beteenden hos fåglar.

Nya beteenden kan vara alltifrån trickträning – som att vinka, snurra runt, höja vingarna på kommando – till rena nyttobeteenden – som att lära sig bada eller duscha, eller att lära sig leka med sina leksaker. En stor del av kursen ägnas också åt olika problembeteenden hos papegojor – framför allt bitande och skrikande – och hur man kan gå tillväga för att försöka eliminera eller åtminstone minska dessa beteenden.

Huvudtanken i våra kurser är att lära djurägaren grunderna för operant inlärning (kallas ibland även klickerträning). Denna metod kan även kallas träning med positiv förstärkning. Detta är det moderna sättet att träna djur – oavsett om det handlar om delfiner, späckhuggare, hundar eller papegojor.

Med positiv förstärkning bygger djurägaren upp en förtroendefull relation mellan sig och sin fågel. Umgänget med djurägaren blir något fågeln ser fram emot, och att träna och lära sig nya beteenden blir ett positivt inslag i fågelns dagliga liv.

Åtskilliga studier på en mängd olika djurarter har visat att träning med positiv förstärkning berikar djurets tillvaro på ett mycket värdefullt sätt – vi ger därigenom får papegoja möjligheten att utnyttja en del av sin höga hjärnkapacitet.