De känner av att vi har en gäst nu. Nu vill de ha uppmärksamhet och sätter igång att tjattra lite högre, säger Nina Ullgren till mig när jag kliver in i hennes hall.

I ett av lägenhetens rum står den nya voljären, inredd med allt som kan tänkas vara bra för en fågel: grenar, leksaker och praktiska behållare för mat och vatten. Det är högt i tak och ordentligt med tidningspapper på golvet. I varsin del av voljären bor de två fågelparen trettonåriga Gibson och sjuåriga Kajsa samt trettonåriga Garbo och åttaåriga Eliott.

Trivs i badrummet

Nina Ullgren öppnar en av voljärens dörrar och låter Gibson och Kajsa följa med ut i köket där vi slår oss ner vid köksbordet. Kajsa tar plats på Ninas finger medan Gibson klättrar upp på mitt.

I badrummet trivs Ninas papegojor bra.

Det har alltid funnits många djur i mitt liv. Att ha fåglar är en extra rolig grej. Jag är en nörd som plockar rönnbär om hösten, köper kokosnötter och bakar birdiebread. Tyvärr tror jag att många tror att det är enkelt att ha fågel men fåglar kräver en hel del.

Jag byter leksaker hela tiden och ser till att de alltid har något att göra. Ibland låter jag alla fyra flyga fritt i lägenheten men oftast släpper jag bara ut dem parvis. När jag bara hade hanfåglarna så var de bästa vänner men när honorna kom in i bilden blev det slagsmål. Det handlar om revir, säger Nina.

Hon lägger fram en liten frottéhandduk på bordet där Gibson genast slår sig ner för att gnugga sitt huvud mot handduken.
 

Det där ett naturligt beteende från djungeln. Varje gång Gibson duschat så lägger han sig ner på handduken för att gnugga sig torr. Svarthuvade vitbukspapegojor älskar att få vara i centrum, precis där vi människor är, säger Nina.

Många faror i hemmet

Svarthuvade vitbukspapegojor härstammar från norra Sydamerika runt Amazonfloden. Fågeln är lite av en djungelpajas som lever i trädtoppar i par eller flock. Den är mycket aktiv, något som märks hemma i Nina Ullgrens kök där Kajsa just slagit sig ner på en golvsladd. Nina höjer rösten.

Aj, aj, aj, säger hon varpå Kajsa lyfter sina vingar för att flyga upp från golvet.

När man släpper ut dem så måste man passa på dem hela tiden. De älskar att busa och bita på allt. Sladdar, tangentbord och fjärrkontroller. De bajsar gärna i soffan och kryper in i skrymslen men de lyder mig ändå rätt bra, säger Nina och plockar upp Gibson från handduken, trycker honom mot sitt bröst och pussar honom på huvudet.

Olika personligheter

På bordet ställer hon fram en vattenspruta som Gibson genast går till angrepp mot.

Han blir skogstokig av den där. Samtidigt tycker han nog att den är rolig. Gibson och Kajsa har väldigt olika personligheter. Gibson kan vara nojig när det kommer till nya leksaker medan Kajsa kan vara rädd för nya människor. Det bästa Gibson vet är att sitta på en killes axel. Killen ska ha en tjock tröja på sig så att Gibson kan gnugga sig mot den – han tycker om stora karlar.

Föder upp papegojor

Nina Ullgren är medveten om att hennes intresse i livet kanske är lite annorlunda än andras. Men i Sveriges Papegojförening har hon fått kontakt med andra som delar hennes stora passion för fåglar. Som uppfödare fick hon en gång hjälp av en annan i föreningen då hon behövde ett värmeskåp till en fågelunge som stöttes bort av sina föräldrar. Fågeln som höll på att dö stoppades in i värmeskåpet där den för varje dag blev allt starkare. När Nina stoppade tillbaka den till föräldrarna efter ett tag togs ungen emot igen.

Jag tror att det berodde på att föräldrarna var nybörjade men så här i efterhand vet jag att den lilla fågeln nog var lite skadad.

Ninas båda fågelpar får ägg och ungar varje år, de ruvar på äggen i cirka 3 veckor. Efter 3-4 månader är fågelungen stor nog att klara sig själv. Den svarthuvade vitbukspapegojan brukar få mellan två till tre ungar per kull.

Se mer av Ninas fåglar på Ninas krypin på Youtube

Tips på mat till papegoja

  • Chop (småhackade grönsaker med nån quinoa eller bulgur)
  • Pellets speciellt utformade för papegojor som innehåller majoriteten av de mineraler och vitaminer papegojan behöver.
  • Frukt och nötter

Läs mer om vad papegojor äter

Läs mer om hur det är att ha papegoja på Sveriges Papegojförening