Onsdagen den 24 oktober tågar de sex elittjurarna in i ringen på Elmia Lantbruk för att exteriörbedömas av internationella rasdomare. Bästa kombinationen av utseende och genetiska resultat tävlar om äran och 15 000 kronor.

För fem av de sex finalisterna är det premiär i visningsringen, med en av dem deltog senast som priset delades ut under 2016.

- För att öka spänningen inför finalen bjuder Agria på en Facebooktävling, där alla är välkomna att rösta på sin personliga favorit bland de sex tjurarna, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef, häst & lantbruk, Agria Djurförsäkring.

Syftet med SIRE är bland annat att uppmärksamma avelsarbetet som bedrivs med köttrasdjur i Sverige. Tjurarna är alla individprövade med auktionsgodkänt resultat och minst 4 år gamla. Dessutom har de balanserade och intressanta avelsvärdesprofiler. Flera av deltagarna har också söner som är individprövade och auktionsgodkända.

Här finns bilder och presentation av de deltagande tjurarna. Rösta gärna fram din favorit på Facebook, Agria Lantbruk, klicka här.

*SIRE är en förkortning som står för Svensk Individprövad Robust Elittjur.

2018-års finalister till SIRE-priset:


- Turminator av Friskatorpet
Ägare: Anders Wiklert, Nynäs gård, Kristinehamn

- Bårarps Nando
Ägare: Olle Larsson, Horsås Troentorp, Skövde

- Ingo av Oderup
Ägare: Carina och Rolf Hansson, Oderup, Hörby

- Gabriel av Backgården
Ägare: Rolf och Elisabet Svensson, Gettinge Rosendal, Vetlanda

- Jimbo av Askome
Ägare: Rolf och Elisabet Svensson, Gettinge Rosendal, Vetlanda

- Tyrone av Storegården
Ägare: Elisabeth Randholm och Stefan Birgersson, Könarp Rönneberg, Holm