SARA

Gå direkt till:

Agria Djurförsäkring och VikingGenetics presenterar stolt SARA-klassen, som avgörs på Elmia Lantbruk sedan 2003.

SARA-klassen instiftades för att premiera sunt avelsarbete med svenska mjölkkor. Och priset premierar långlivade och ekonomiska kor.

Domaren rangerar uttagna kandidater för de egenskaper som har en direkt påverkan av livslängd, det vill säga juverexteriör, ben och rörelser (steglängd och rörlighet) samt kons skick och utstrålning för dagen.

Alla kandidater bedöms rasvis av domarrepresentanter från varje deltagande ras.

Finalen äger rum fredag 26 oktober i visningsringen på Elmia Lantbruk.

918 Rossy

918 Rossy kommer från Brogärdet, Järnforsen. En gård med traditionellt kostall med 56 mjölkkor, rekrytering och stutuppfödning. Korna fodras med rundballsensilage och färdigfoder. Rossy har fått 4 kalvar varav 2 kvigor. Livstidsproduktionen är 33 360 kg ecm.

Egenskaper
Rossy är en frisk och väldigt snäll ko som förutom produktion även har medverkat i showmanship.

Meriter
Rossys mormors mormor blev Elmia-champion 1997. Vid sommarmötet på Vasen Vann Rossy i Besättningsklassen och kom 2:a i sin klass. På avelskon i väst 2017 blev hon klassvinnare för 3e kalvare. Hon har varit Monter-ko för Viking på de senaste Elmia. Familjen har haft intresse för utställning och showmanship genom åren och då särskilt dottern Marie som kommer att visa Rossy på Elmia

Om vi vinner:
Vad vi gör med eventuella vinstpengar får Marie bestämma, men det blir något roligt.

1383 Snälla

1383 Snälla kommer från Womtorp, Eskilstuna. 1383 står i en lösdriftsbesättning med 320 kor bestående av ca 64 % SRB & 34% SLB samt några procross djur. Korna äter fullfoder bestående av gräsensilage, majsensilage, spannmål, halm, proteinfoder, salt, mineraler och kalk som utfodras under hela dygnet. Snälla har fått 5 kalvar varav 3 kvigor & 2 tjurkalvar. Hennes livstidsproduktion är 64 511 kg ECM

Egenskaper
Snälla är en stark ko, frisk och högpresterande. Hon är en perfekt ko –”man märker henne inte”, hon finns bara där och gör sitt jobb.

Meriter
Hon har tidigare inga meriter.

Om vi vinner:
Om vi vinner ska vi köpa embryon för vinstpengarna, för att fortsätta att vårt avelsarbete för friska, hållbara och högpresterande kor av båda raserna.

1023 Gertrud

Gertrud med öronnummer 1023 bor med sina 99 andra kokompisar hos familjen Nilsson i Ydre i södra Östergötland.

1023 Gertrud är 9 år och har fått sju kalvar, men bara en dotter, som självklart också heter Gertrud och även hon är en problemfri ko. Under sina 6 1/2 år har 1023 Gertrud mjölkat 75000 kg med hela 4.7% fett och 3.8% protein.

Egenskaper
Gertrud med öronnummer 1023 är en bestämd gammal dam

Meriter
Hon har tidigare inga meriter.

Om vi vinner:
Eftersom korna gillar att använda sin roterande borste så får det bli en till om det är så att vi vinner Sara-priset.

1188 Vega

1188 Vega har fått fyra kalvar. I år fick hon äntligen en kvigkalv, vilket vi självklart är jätteglada för. Vega som är 5 1/2 år gammal. Hon har 99 andra kompisar hemma i ladugården hos familjen Nilsson i Ydre i södra Östergötland. Hittills har Vega mjölkat 42000 kg på sina 3 år och 1 månad i produktion.

Egenskaper
Vega är en harmonisk och lätthanterlig ko med ett utmärkt bra lynne.

Meriter
Hon har tidigare inga meriter.

Om vi vinner:
Om vi vinner Sara-priset så ska korna få ännu en roterande borste. Det kommer de att gilla!

1644 Hjärtros

1644 Hjärtros kommer från Juby Gård, Linghem. Där bor ca 150 kor av både SRB- och Holsteinras. Fokus har alltid varit att avla för friska och hållbara kor. Hjärtros har kalvat 6 ggr och fått fem kvigor och en tjur och är nu dräktig för sjunde gången. Hittills har hon producerat 67 000 kg ECM.

Egenskaper
Hjärtros är en Holsteinko av den mindre modellen, som inte märks men som bara finns och producerar. Sådana kor ger glädje åt sin ägare.

Meriter
Hon har tidigare inga meriter.

Om vi vinner:
Om vi vinner får vi dela pengarna mellan korna och oss som sköter dem för det är ett samspel för att nå en Sara pris vinnare. Så det blir väl extra fin mat till kon och någon trevlig aktivitet för oss.

1700 Valla

SRB-kon 1700 Valla bor också på Juby Gård med ca 150 kor av både SRB- och Holsteinras. Hon kommer från en kofamilj från vilken många semintjurar kommit bl.a J Valon, J Valör och J Valter. Hon har kalvat 5 ggr och fått en kvig- och fyra tjurkalvar och är nu dräktig för sjätte gången. Hittills har hon producerat 56 000 kg ECM. 

Egenskaper
Valla har alltid varit lätt få dräktig och aldrig varit veterinärbehandlad för någon sjukdom. ”Hon är en sådan ko som man skulle vilja ha många av”.

Meriter
Hon har tidigare inga meriter.

Om vi vinner:
Om vi vinner får vi dela pengarna mellan korna och oss som sköter dem för det är ett samspel för att nå en Sara pris vinnare. Så det blir väl extra fin mat till kon och någon trevlig aktivitet för oss.

678 Pärlemor

678 Pärlemor bor på Grindals Gård i Orsa. Pärlemor är en kofamilj som funnits länge på gården. Gården har mycket beten och det kräver starka kor så besättningen består av enbart SRB. 678 har fått 6 kalvar, varav två döttrar som också är duktiga mjölkkor och hon är nu dräktig med sin sjunde och vi misstänker tvillingar! Pärlemor har aldrig varit sjuk eller skadad, levererar alltid bra mjölkkvalité och är snabbmjölkad.

Egenskaper
Lugn, snäll och oerhört renlig av sig vilket är den mest uppskattade egenskapen i ett uppbundet stall! Hon är en pålitlig ko som aldrig gjort något större väsen av sig förutom att hon är en av de bästa på att mjölka!

Meriter
Pärlemor har inga meriter.

Om vi vinner:
Eventuella vinstpengar hamnar på det hårt belastade nöjeskontot för att ta sig till Jönköping!