I smutsiga områden som skyddas av tät päls gror gärna bakterier och dessa bakterier tillsammans med sårsekret är vad fluglarver kan leva på när de kläcks. När de växt tills sig börjar de istället äta på kattens hud och tar sig på så sätt in i kroppen. Detta påverkar oftast kattens allmäntillstånd och gör vanligtvis också ont. 

Kan jag se fluglarverna?

Om du inspekterar din katts päls kan du själv se mängder med larver om din katt är drabbad. Larverna är små och vita, 0,5 – 1 cm stora. Eftersom behandlingen ofta är svår och omfattande är det bästa att se till så att din katt inte blir angripen.

Så här undviker du fluglarvsangrepp

Om katten har sår eller diarré är det viktigt att hålla huden ren och torr för att minska risken för angrepp av fluglarver.

Så här behandlas fluglarvsangrepp

Om katten har blivit angripen av fluglarver bör du genast kontakta veterinär, då ett obehandlat djur kan drabbas av allvarlig blodförgiftning. Behandlingen utgörs av att avlägsna larverna, raka huden och tvätta med antibakteriellt schampo, samt hålla det rent och torrt. Ofta behövs också antiparasitär behandling samt smärtlindring och antiinflammatorisk behandling.