Hälsoproblem relaterade till övervikt
- Diabetes Mellitus: Överviktiga katter löper, precis som människor, högre risk att utveckla diabetes. Extra kroppsfett kan påverka insulinproduktionen och -användningen, vilket leder till höga blodsockernivåer. Diabetes kan kräva livslång behandling och kan orsaka komplikationer som nervskador och infektioner, men kan hos katt gå i remission om man sköter behandlingen och kosten och hjälper katten att gå ner i vikt. Det allra bästa är dock självklart att undvika att katten utvecklar diabetes genom att hålla katten normalviktig. Läs mer om diabetets hos katt
- Ledproblem: Extra vikt belastar och begränsar kattens rörlighet och livskvalitet. Överviktiga katter är också mer benägna att utveckla degenerativa ledsjukdomar och detta har nyligen bekräftats i en svensk studie* där man även såg att överviktiga katter får allvarligare problem med artros, inte bara ATT de får artros.
- Leverlipidos (leverförfettning): Övervikt kan leda till en farlig ackumulering av fett i levern, vilket orsakar leverlipidos. Denna sjukdom kan snabbt bli livshotande om den inte behandlas omedelbart. Symtom inkluderar aptitlöshet, gulsot och kräkningar.
- Andningsproblem: Överviktiga katter kan ha svårt att andas ordentligt, särskilt när de anstränger sig. Extra kroppsfett kan påverka lungkapaciteten och göra det svårare för katten att få tillräckligt med syre, vilket kan leda till kronisk trötthet och minskad uthållighet.
- Hudproblem: Fetma kan göra det svårt för katter att sköta sin päls ordentligt då den kan ha svårt att nå och komma åt, vilket leder till matt och tovig päls, hudirritation och infektioner.
Livskvalitet och välbefinnande
Minskad rörlighet: Övervikt begränsar kattens rörlighet och förmåga att utföra vanliga aktiviteter som att springa, hoppa och klättra. Detta kan leda till minskad muskelmassa och ökad risk för skador.
Beteendeförändringar: Överviktiga katter kan bli mindre aktiva, lekfulla och nyfikna. De kan också visa tecken på depression eller ångest på grund av obehag och smärta relaterade till deras vikt samt oförmåga att utföra naturliga beteenden som att tvätta sig ordentligt och röra sig normalt i hemmet.
Förkortad livslängd: Forskning visar att överviktiga katter lever kortare liv jämfört med normalviktiga katter. Genom att hålla katten på en hälsosam vikt kan du förlänga dess liv och förbättra dess livskvalitet.
Förebyggande och behandling av övervikt
- Rätt kost: Ge din katt en balanserad och näringsrik kost anpassad för dess ålder, vikt och aktivitetsnivå. Undvik överutfodring och ge inte matrester eller för många godsaker.
- Regelbunden motion: Uppmuntra din katt att röra på sig dagligen genom lek och fysisk aktivitet. Använd leksaker som bollar, leksaksmöss, fjädervippor m.m. för att stimulera jaktinstinkten och främja rörelse. Utfodra också gärna din katt genom aktivitetsleksaker och pusselskålar för att stimulera jaktinstinkten, aktivera katten vid måltid, öka motionen och ge din katt en rolig uppgift.
- Regelbunden vägning: Väg din katt regelbundet för att hålla koll på vikten och justera matintaget vid behov. En gradvis viktminskning på cirka 1-2 % av kroppsvikten per vecka är säkert och effektivt.
- Veterinärbesök: Regelbundna besök hos veterinären är viktiga för att övervaka kattens hälsa och vikt. Veterinären kan ge råd om kost och motion samt identifiera eventuella hälsoproblem i ett tidigt skede.
Övervikt är en allvarlig hälsorisk för katter som kan leda till en rad sjukdomar och minskad livskvalitet. Genom att hålla din katt i en hälsosam vikt, kan du förbättra dess välbefinnande och förlänga dess liv. Regelbunden motion, rätt kost och veterinärvård är nyckeln till att förebygga och behandla övervikt hos katter. Din katt förtjänar ett långt, hälsosamt och lyckligt liv, och du som kattägare har en viktig roll i att säkerställa detta.
Läs mer om övervikt hos katt: Så hjälper du din överviktiga katt
Några avslutande tips och råd:
- Väg din katt regelbundet och be alltid om en vikt- och hullbedömning vid besök hos veterinären.
- Byt ut din katts vanliga matskål mot en mataktiveringsskål och se till att din katt får jobba för sin mat.
- Väg din katts dagliga portion mat på en matvåg och ge inte mer mat än rekommenderad daglig giva (se foderförpackningen för information gällande detta).
Om du behöver hjälp finns vi här för dig
Om din katt är överviktig och du behöver hjälp med hur du kan få din katt att gå ner i vikt så kan du höra av dig till vår beteenderådgivare. Hos vår beteenderådgivare kan du få svar på dina frågor om katter generellt och din katt specifikt. Du bokar enkelt tid för rådgivningssamtal med vår beteenderådgivare i Agria Vårdguide-appen!
Läs mer på Beteenderådgivning för katt - Agria Djurförsäkring
*Studien genomfördes av SLU 2025 med stöd av Agria och SKKs forskningsfond. Här kan du läsa mer: Tjockare och större katter har mer artrosförändringar.