Din katt kan rädda liv

Är din katt en frisk innekatt som väger minst fem kilo och har ett lugnt temperament? Då kan den förmodligen ge blod och vara med och rädda sjuka och skadade katters liv. Så här går det till.

Katter som är skadade eller sjuka kan precis som människan behöva få blod för att tillfriskna eller till och med överleva. Blodet kommer från blodbanker runt om i landet och din katt kan vara med att fylla på dessa genom att bli blodgivare.

Skillnad mellan liv och död

Det är livsviktigt att djursjukhusen runt om i landet har blod att tillgå när olyckan är framme. Det finns många fall där det kan vara skillnaden mellan liv och död. Behandling av exempelvis förgiftning, trafikolyckor, infektioner m.m. är vanliga exempel på där det donerade blodet kan göra skillnad.

Vilka katter kan ge blod?

Har du en katt med stabilt temperament, som väger minst fem kilo och är innekatt? Då är det en bra start för att kunna bli en blodgivande katt. Det krävs även att katten är minst ett år gammal och max cirka tre till fyra år när den börjar ge blod. Katten ska frisk och inte medicineras regelbundet. Även avmaskning, vaccinering och att katten ej har haft antikroppar mot FIP/FIV ingår i kriterierna. Har du en honkatt så får den heller inte ha varit dräktig eller finnas planer för att den ska få kattungar i framtiden. Kriterierna kan skilja sig åt lite beroende på var din katt lämnar blod, kontakta därför blodbanken dit du ska lämna blod för exakta uppgifter. Blodgivningen i sig tar inte lång tid men det är väldigt viktigt att katten är lugn och klarar av att ligga helt stilla medan blodet tappas.

Hur går det till när katten lämnar blod?

Katter behöver lämnas på sjukhuset över dagen för att de får en lättare narkos och ett dropp under tappningen. Blodet tappas från halsvenen och katten stannar på observation tills den vaknat upp helt.

Första tillfället för blodgivning

Att katten upplever besöken som så positiva som möjligt är viktigt för alla parter. Belöning är därför en naturlig del av blodgivandet. Om din katt trots detta skulle uppleva det som obehagligt, stressande eller på annat sätt jobbigt så kommer katten inte längre behöva fortsätta att ge blod. Katter som ger blod brukar kompenseras med exempelvis gratis hälsoundersökning, vaccinationer eller liknande.

Jag vill att min katt ska lämna blod eller vill veta mer!

Kontakta din veterinär eller ett djursjukhus i din närhet för att fråga var närmsta blodbank finns.

 

Gillar? 1 av 1 gillade, 5 i betyg