Hunden lever farligt under jakten

Hunden är utsatt för flera faror under jakten. Den riskerar att bli vådaskjuten, påkörd i trafiken och skadad av vilt när den arbetar för sin jägare. Även dålig kondition kan skada jakthunden. Som hundägare kan du dock minska riskerna för att hunden skadas eller till och med dödas under jakten.

Det händer ibland att jakthundar misstas för vilt eller hamnar i skottlinjen under jakten. För att minska risken att hunden blir vådaskjuten är det viktigt att den syns ordentligt i skogen. Ett så kallat markeringstäcke eller halsband med utstående flärpar i starka signalfärger gör att hunden syns betydligt bättre.

Det är viktigt att markeringstäcket eller halsbandet är elastiskt eller hålls ihop med kardborrband så att hunden kan slita sig loss om den fastnar i terrängen. Eftersom jakt kan förekomma i både gryning eller skymning när ljuset är skumt finns fler anledningar att använda funktionella täcken och halsband.

– Om din hund är långhårig kan ett markeringstäcke med reflexer vara ett bättre alternativ eftersom pälsen annars hänger över halsbandet, säger Suzanne Burdén, kommunikationsansvarig på Agria Djurförsäkring. Starka färger och reflexer på ett halsband eller täcke minskar också risken för att hunden ska bli påkörd om den korsar en bilväg eller springer längs vägen.

Att hunden skadas av vilt är tyvärr också något som sker ibland. Numera finns en skyddsväst särskilt framtagen för att skydda hunden mot bland annat vildsvinets betar.

– Den speciella hundvästen är gjord i stryktåligt Kevlar. Västen skyddar hunden från aggressivt vilt samtidigt som den värmer och fungerar som en flytväst om hunden hamnar i vatten, berättar Suzanne.

Västen är en billig livförsäkring för jakthunden. Så bra att Agria väljer att premiera sina kunder som använder den särskilda västen. Om en jakthund skulle bli skadad trots att den bär västen betalar försäkringstagaren endast hälften av den rörliga självrisken.

Självriskgarantin gäller under förutsättning att hunden har burit Protectors hundväst vid skadetillfället och att föreskrifter från tillverkaren följts.

För att en hund ska orka följa med på jakt måste den också vara i god form. En otränad och ivrig hund skadar sig mycket lätt. Vanliga jaktskador på oförberedda hundar är överansträngning av muskler och leder.

– Överviktiga hundar kan till och med kollapsa, säger Lena Bjurström veterinär på Agria Djurförsäkring.

För att få din hund i god form är det viktigt att träna den. Börja med promenader som du låter bli allt längre. Om hunden gillar vatten är simning ett bra sätt att träna upp musklerna. När hunden tränat upp sin grundkondition är cykelturer bra för att öka uthålligheten.

Innan jaktsäsongen startar kan det också vara en god idé att ta framförallt den äldre jakthunden till sin veterinär för en besiktning.

– Då kontrollerar man bland annat att hjärtat är friskt. Dessutom är det bra att byta ut det vanliga fodret mot ett högenergifoder till jakthunden. Ett foder med extra protein och fett gör att hunden orkar mer och inte tappar i hull under den ansträngande jaktsäsongen, avslutar Lena.

Några siffror på hundar som har skadats eller dödats under 2009:

  • 87 hundar dödades under 2009 av vilda djur
  • 6 hundar skottskadades under 2009
  • För taxen, som är en av Sveriges vanligaste jakthundar, beror en tredjedel av alla dödsfall på trafikolyckor, tågolyckor, drunkning eller att de försvinner under jakt.

I Sverige finns ca 300 000 jägare. Vår jaktlagstiftning säger att alla jaktlag ska ha tillgång till en tränad jakthund och man räknar med att det finns ungefär 180 000 jakthundar i Sverige.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg