Det händer ibland att jakthundar misstas för vilt eller hamnar i skottlinjen under jakten. För att minska risken att hunden blir vådaskjuten är det viktigt att den syns ordentligt i skogen. Ett så kallat markeringstäcke eller halsband med utstående flärpar i starka signalfärger gör att hunden syns betydligt bättre.

Där är viktigt att markeringstäcket eller halsbandet är elastiskt eller hållas ihop med kardborrband så att hunden kan slita sig loss om den fastnar i terrängen.

– Om din hund är långhårig kan ett markeringstäcke med reflexer vara ett bättre alternativ eftersom pälsen annars hänger över halsbandet och gör det mer eller mindre värdelöst, säger Ib Ahlén, affärsområdeschef på Agria Djurförsäkring.

Eftersom jakt kan förekomma i både gryning eller skymning när ljuset är skumt finns fler anledningar att använda funktionella täcken och halsband.

– Starka färger och reflexer på ett halsband eller täcke minskar också risken för att hunden ska bli påkörd om den korsar en bilväg eller springer längs vägen. Flärpar på ett halsband gör att hunden syns både framifrån och bakifrån, säger Ib.

Att hunden skadas av vilt är tyvärr också något som sker ibland. Numera finns en skyddsväst särskilt framtagen för att skydda hunden mot bland annat vildsvinets betar.

– Den speciella hundvästen Protector är gjord i stryktåligt Kevlar. Västen skyddar hunden från aggressivt vilt samtidigt som den värmer och fungerar som en flytväst om hunden hamnar i vatten, berättar Ib.

Västen är en mycket bra och billig livförsäkring för jakthunden. Så bra att också Agria Djurförsäkring väljer att premiera sina kunder som använder den särskilda västen.

– Om en jakthund skulle bli skadad av vilt i samband med laglig jakt, trots att den bär västen betalar försäkringstagaren endast hälften av den rörliga självrisken, säger Ib.

Självriskgarantin gäller under förutsättning att hunden burit Protectors hundväst vid skadetillfället och att föreskrifter från tillverkaren följts. I skadeanmälan ska det styrkas att hunden burit Protectors hundväst vid skadetillfället genom intyg från ojävigt vittne eller fotografi.

Vid skadeanmälan ska dessutom värdebeviset från säljande butik bifogas. Värdebeviset gäller tre år och ska vara stämplat med inköpsdatum.

Några siffror på hundar som har skadats eller dödats under 2009:
  • 87 hundar dödades under 2009 av vilda djur
  • 6 hundar skottskadades under 2009
  • För taxen, som är en av Sveriges vanligaste jakthundar, beror en tredjedel av alla dödsfall på trafikolyckor, tågolyckor, drunkning eller att de försvinner under jakt.

I Sverige finns ca 300 000 jägare. Vår jaktlagstiftning säger att alla jaktlag ska ha tillgång till en tränad jakthund och man räknar med att det finns ungefär 180 000 jakthundar i Sverige.