Urinsten

Min honkatt har lite problem att kissa och jag undrar om hon har fått urinsten. En vän till mig sa att det är vanligare på hankatter, stämmer det?

Veterinären svarar:

Det är ganska vanligt att hankatter får urinsten, men även honkatter kan drabbas. På hankatter är det vanligt att de får besvär med att kissa. Ofta kan drabbade honor fortfarande kissa men får istället blod i urinen och kissar oftare. 

Symtom

Hankatter som har urinsten brukar ha svårt att kissa. Det kommer ofta endast små mängder urin. Ibland kan de inte kissa alls och urinen kan bli blodblandad. Även hos honkatter brukar urinen bli blandad med blod men de brukar inte ha samma problem att kissa. Däremot kan de kissa oftare än vanligt.

Orsak

Många katter dricker väldigt lite och därför är deras urin mycket koncentrerad vilket ökar riskan för urinsten.  Fodret katten äter kan också påverka bildningen av kristaller och stenar (innehållet av olika salter som magnesium, fosfat med flera).

Överviktiga katter har även större problem med urinsten.

Vad kan jag göra själv?

Det blir vanligare med feta katter och övervikt är en vanlig orsak till stenar i urinen. Se därför till att hålla din katt i fint hull och om katten är överviktig är det viktigt att du bantar ner den. Rådgör gärna med din veterinär om du ska sätta din katt på en diet. 

När behöver jag uppsöka veterinär?

En katt som inte kan kissa alls behöver komma in till veterinären akut. Du skriver inte vad för typ av problem din katt har med att kissa men jag tycker du ska boka tid hos veterinären. Håll din katt under uppsikt så att hon inte blir sämre under tiden.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?