Analsäcksinflammation

Min katt luktar mycket illa om rumpan. Hon fick ett bad igår så det kan inte finnas bajs i hennes rumpa. Vad kan lukten bero på?

Veterinären svarar:

Det är inte normalt att det ska lukta illa i rumpan på en katt som har normal avföring. Tänkbara orsaker kan vara överfyllda analsäckar eller en analsäcksinflammation. Beställ tid hos veterinär för undersökning.

Symtom

Vanliga symtom är att katten luktar illa i rumpan och slickar eller kliar sig i rumpan. I akuta fall kan det uppstå en böld i analsäcken.

Orsak

Katter har ett par körtlar på ömse sidor om anus - analsäckarna. Körtlar på insidan avsöndrar ett illaluktande sekret som vanligtvis kommer ut med avföringen. Ibland får katter en inflammation i analsäckarna och då töms inte analsäckarna som vanligt. Mer sekret bildas och det kan bli hårt och då är det ännu svårare att tömma analsäckarna.

Vad kan jag göra själv?

Om din katt har haft analsäcksinflammation flera gånger är det bra att tömma säckarna hos veterinären regelbundet. Om katten har stora problem med sina analsäckar är en behandling att operera bort dem.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Uppsök veterinär om din katt visar symtom på analsäcksinflammation. Din veterinär kan tömma analsäckarna och eventuellt deponera en bakteriedödande lösning i dem.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?