Diarré

Min katt har haft diarré i två dagar. Han dricker som vanligt och är pigg och lekfull. Vad kan jag göra åt hans diarré?

Veterinären svarar:

Att din katt har diarré kan bero på flera olika saker. Den kan exempelvis ha ätit något olämpligt eller ha fått parasiter eller mask. Du kan börja med att ge din katt skonkost för att se om den blir bättre.

Orsak

Vanliga orsaker till att katter får diarré är att de har ätit något olämpligt. Har katten parasiter eller mask i magen kan de också få diarré. Diarré kan även bero på att något fastnat i mag- och tarmkanalen, men då brukar katten även kräkas.

Vad kan jag göra själv?

Det viktigaste när det gäller diarré är att ge katten dietmat bestående av kokt vit fisk eller kyckling blandat med ris eller potatis ett par dagar. Det är mycket viktigt att du plockar bort den "vanliga" maten och ger fri tillgång på vatten. Du kan även ge tillskott av Pro-kolin för katt eller fortiflora för katt, vilket lugnar och skyddar tarmen vid diarré. Du köper det på apotek. När din katt är bra i magen går du över till normal kost igen.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Eftersom att du beskriver att din katt är pigg och lekfull tycker jag du kan prova att ge din katt skonkost. Om katten fortfarande har diarré efter en vecka med strikt diet bör din veterinär undersöka katten. Om katten får sänkt allmäntillstånd eller börjar kräkas bör du ta katten till veterinär tidigare

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?