Artros ger stela leder

Nu har min katt kommit upp lite i åren. Jag har märkt att hon har blivit lite stelare men hon verkar inte ha ont. Är artros vanligt hos katter som hos människor?

Veterinären svarar:

Artros är vanligt hos katter, speciellt hos den äldre katten. En katt med artros behöver inte alltid visa upp symtom eller smärta utan fungerar som vanligt till en början. Sjukdomen kan märkas av först efter ett par år hos vissa individer. Andra uppvisar tydliga symtom och smärta tidigare i sjukdomsförloppet.

Symtom

Vanliga beteendeförändringar hos katter som har artros kan vara att katten får svårare att ta sig upp på höga höjder eller ta sig i kattlådan. Den kan få förändringar i sitt beteende exempelvis mot andra djur i hemmet. Katten kan börja sova mer och röra sig mindre.

På en katt som uppvisar fysiska symtom är de vanligaste hälta och eller stelhet. Detta kan variera väldigt från katt till katt. Det brukar framförallt yttra sig efter vila när katten vill ställa sig upp eller att katten inte längre vill hoppa upp på saker.

Orsak

En del katter drabbas av artros utan att det finns någon bakomliggande faktor till sjukdomen. Andra drabbas på grund av bakomliggande ledsjukdomar som vid patellaluxation och korsbandsruptur.

Vad kan jag göra själv?

Förutom att behandla din katt utefter veterinärens råd kan du göra en hel del saker själv för att underlätta för din katt.

Anpassa exempelvis kattens miljö med viloplatser och kattlådor som katten inte har svårigheter att ta sig upp i.

Övervikt ger ökad belastning och bryter även ned ledbrosket. Genom att hålla din katt i normalt hull gör du din katt en stor tjänst.

Rehabilitering tillsammans med övrig behandling fungerar väldigt bra för många katter. 

När behöver jag uppsöka veterinär?

Boka tid hos din veterinär så kan dem se om det är artros som orsakar stelhet hos din katt.  

Är du orolig för ditt djurs hälsa?

  • Kontakta oss om ditt djur mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.

Gillar?