Katt bajsar utanför lådan

Min katt har börjat bajsa på golvet då och då. Vad kan det bero på?

Veterinären svarar:

När en katt börjar bajsa utanför lådan är det mycket ofta ett psykologiskt problem som kan vara tecken på oro eller stress. Kattlådan och sanden kan också vara orsaken: kattlådan kan vara för smutsig eller katten kan ogilla sanden och vill därför inte uträtta sina behov där, utan väljer ett mer bekvämt ställe. Kattlådan kan även ligga på fel ställe enligt katten, till exempel för nära matskålen. 

Orsak

Oron eller stressen orsakas ofta av något annorlunda i hemmet. Något har hänt i familjen; en ny familjemedlem, nytt barn, ny katt, ny katt i grannskapet, katten saknar sysselsättning eller liknande.

Även katter kan visa tecken på senilitet då de blir äldre. Din katts beteende kan kanske vara beroende av att den inte mår bra. Katten kan ha ont någonstans till exempel i ryggen.

Katter kan även börja bajsa utanför lådan på grund av ett problem i magen och tarmen, som diarré eller inflammation i tarmen.

Vad kan jag göra själv?

Se till att kattlådan rengörs dagligen och att den står på ett lugnt och undanskymt ställe så att katten kan uträtta sina behov i lugn och ro. Du kan även testa en annan typ av kattsand eller köpa en till låda. Om du har fler katter ska du ha minst en egen låda per katt. Om katten brukar bajsa på ett visst ställe kan du placera en mat- eller vattenskål där för katter vill inte bajsa där de äter. Du kan pröva med Feliway, feromoner, som kan ha lugnande effekt på katten.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Pröva ovanstående tips och om katten ändå fortsätter bajsa på fel ställe ska du kontakta veterinär för att utesluta eventuella sjukdomar som kan orsaka att katten bajsar inne.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?