Min hund har svårt att kissa

Min hanhund har svårt att kissa, vad kan det bero på?

Veterinären svarar:

En vanlig orsak till att hanhundar har svårt att kissa är urinsten. Urinsten är små stenar eller grus som fastnar i urinröret. Du bör snarast beställa tid hos veterinär. 

Symtom

En hanhund har ofta svårt at kissa eftersom stenar och grus fastnar i urinröret. Tikar har oftast inga svårigheter att kissa, men urinen kan vara svagt blodblandad.

Orsak

Det förekommer att hundar får urinsten. Diagnosen ställs genom att röntga blåsan och urinröret. Man brukar skicka in urinstenen för analys för att få reda på den kemiska sammansättningen. Det förekommer flera olika kemiska sammansättningar av urinstenen. Den vanligaste stenen är struvit och kalciumoxalat.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta veterinär om din hund har svårt att kissa. Om hunden inte kan kissa alls är läget mer akut och då bör du ta hunden till veterinär omedelbart.

Urinstenar i urinblåsan måste opereras genom att öppna buken och blåsan. Ibland kan man med en kateter fösa tillbaka eller spola upp stenar i blåsan. En hund som är obesvärad av sin urinsten kan man övervaka och eventuellt försöka lösa upp urinsten exempelvis med specialfoder. Alla sorter går dock inte att lösa upp. Man får genom ett urinprov se om hunden har kristaller i urinen. Det är dock inte helt säkert att kristallerna är av samma sort som stenen. Tikar har ett vidare urinrör än hanhundar och det ger dem fördelen att mindre stenar kan kissas ut. 

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?