Hanhund som kissar inne

Jag har en okastrerad yorkiehane, 1år, som kissar inne lite då och då. Vi rastar honom ofta och han verkar frisk annars. Varför gör han så?

Veterinären svarar:

Unga, okastrerade hanhundar har tyvärr en tendens att börja markera revir genom att kissa en liten skvätt på olika ställen - även inomhus. Detta är ett vanligt problem speciellt hos de små hundraserna.

Orsak

Innekissandet kan också orsakas av en fysisk sjukdom, exempelvis blåskatarr. Orsaken kan även vara psykisk, till exempel protest.

Vad kan jag göra själv?

Det är viktigt att börja med att reda ut om kissandet beror på en sjukdom, till exempel blåskatarr.  Om hunden är frisk är orsaken oftast psykisk. Innekissandet är tyvärr svårt att åtgärda. Hos en ung hanhund kan problemet försvinna med åldern eller kastrering, annars kan man kontakta en hundpsykolog.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om hunden visar andra symtom på sjukdomar som blåskatarr.

Du kan testa en kemisk kastration. Veterinären sprutar in ett chip under huden som utsöndrar medicin. Effekten brukar sitta i under minst 6 månader. Full effekt kommer efter 4-5 veckor. Det fungerar på hanhundar och all könsdrift försvinner.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?