Bukspottkörtelinflammation

Min hund fick diagnosen bukspottkörtelinflammation och blev rekommenderad nytt foder av veterinären. Varför det?

Veterinären svarar:

Bukspottkörtelns funktion i kroppen är bland annat att bryta ner föda. Det gör den genom att sända ut enzymer i hundens tarmar. Fet mat kan öka risken för återfall i bukspottkörtelinflammation så jag misstänker att din veterinär rekommenderat ett fettsnålt foder. Även om grunden till inflammationen inte behöver vara matrelaterad brukar man ge ett foder med lägre fetthalt för att minska belastningen på bukspottkörteln. Hur länge fettsnålt foder skall ges beror på om din hund haft en enstaka akut bukspottkörtelinflammation eller om det konstaterats en kronisk inflammation.

Symtom

Kräkningar, buksmärtor (inklusive så kallad böneställning) och minskad aptit. I allvarliga fall kraftigt nedsatt allmäntillstånd och kollaps.

Orsak

Vad som orsakar inflammation i bukspottkörteln vet man oftast inte. Det är dock vanligare hos vissa raser och hos hundar med bakomliggande sjukdomar eller höga blodfetter. Hos en hund med ökad benägenhet för bukspottkörtelinflammation kan fet mat vara en utlösande faktor.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta veterinär om din hund uppvisar något av ovan nämnda symtom på bukspottkörtelinflammation. Om symtomen kommer snabbt och hunden blir dålig snabbt är läget akut, åk in till veterinären direkt.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?