Diskbråck

Min hund vill inte hoppa upp till soffan och när hon väl gör det så skriker hon till. Vad kan det bero på?

Veterinären svarar:

Det låter som att din hund har ont i ryggen så jag tycker att du ska boka tid hos din veterinär. Din hund kan ha diskbråck, vilket är vanligt hos hundar och vanligaste symtomet är att hunden har smärta i ryggen.

Symtom

Det finns olika typer av symtom som beror på var skadan sitter samt hur omfattande den är. Vanligaste symtomet är ryggsmärta men hunden kan även ha symtom som nedsatt motorik, känselbortfall och förlamning (paralys).

Orsak

Mellan varje kota finns en broskskiva - så kallad disk. I mitten av denna broskskiva finns ett mjukare geléartat område. Detta område kan undergå en förkalkning, vilket betyder att disken blir sprödare än normalt och kan spricka. En del av innehållet tränger då ut och trycker på ryggmärgen. 

När behöver jag uppsöka veterinär?

Det är viktigt att kontakta veterinär om din hund får ont i ryggen. Diagnosen diskbråck ställs med hjälp av en undersökning med magnetkamera eller en CT-röntgen. Behandlingen beror på symtomen. Vid känselbortfall eller förlamning eller oavbruten smärta bör hunden opereras, prognosen brukar vara god om operationen sker så fort som möjligt.

Vid lindriga diskbråk med enbart smärta är den viktigaste behandlingen strikt vila i 10-14 dagar tillsammans med antiinflammatorisk och muskelavslappnande medicin. Om hunden fortsätter att ha ont kan den opereras. 

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?