Hund vars knäskål hoppar ur led

Min hund går ibland bara på tre ben, hon lyfter sitt ena bakben och vill inte stå på det. Efter ett tag går det över och hon börjat gå normalt igen. Vad kan det bero på?

Veterinären svarar:

Din hund kan ha patellaluxation. Knäskålen (patella) kan på en del hundar hoppa ur led (luxation). Knäskålen lägger sig oftast på insidan av benet. Det kallas för Medial Patellaluxation. Patellaluxation är vanligare hos de små hundraserna. Det kan givetvis även vara andra orsaker som gör att din hund haltar, så jag tycker du ska boka tid hos veterinär för en undersökning.

Symtom

Hunden kan halta med ena benet, exempelvis efter vila eller när den springer. Många hundar är helt besvärsfria. På en del hundar kan knäet låsa sig men det hela släpper efter ett tag.

Orsak

Det finns många olika bakomliggande orsaker till patellaluxation. Patellaluxation är med stor sannolikhet ärftligt.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Hunden bör undersökas om den haltar eller inte vill stödja på ett ben. Om hunden har besvär går patellaluxation framgångsrikt att operera. Tidig operation är avgörande för prognosen. Det finns olika operationsmetoder. Operationen utförs på djursjukhus och på större kliniker.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?