Min hund haltar

Min hund har blivit lite halt i helgen då vi gick en långpromenad och hon fick leka med andra hundar i hundhagen. Ska jag ta henne till veterinär?

Veterinären svarar:

Hundar kan få hälta av många orsaker. Eftersom din hund började halta efter lek och promenad kan du troligen avvakta lite. En hund kan trampa snett och tillfälligt gör sig illa. Med korta lugna koppelpromenader ska besvären gå över på några dagar. Kontakta veterinär om din hund inte har blivit bättre efter ett par dagar eller om hältan förvinner med vila men återkommer igen efter rörelse. Om din hund är ung och inte färdigväxt bör veterinär kontaktas tidigt. Likaså om din hund är blockhalt, det vill säga stödjer inte alls på benet.

Symtom

Hunden haltar, håller upp benet och stödjer inte på tassen. Hältan kan vara plötslig eller återkommande, exempelvis efter mycket bus. Andra symtom kan vara stelhet, att hunden inte vill sitta på benet eller att hunden slickar på tassen.

Orsak

En akut hälta kan bero på olika saker. Många djurägare tror ofta att problemet sitter i tassen när hunden inte stödjer på benet men orsaken kan finnas i en led högre upp på benet. Hunden kan ha stukat en led, fått en fraktur, en spricka i benet, korsband eller ligament kan ha skadats, fått ett bitsår eller en sticka som trängt in i en tass.

Orsaker till mer kronisk hälta kan vara artros, höftledsdysplasi, ostekondros och patellaluxation.

Vad kan jag göra själv?

Har du en hund som haltar se till att den vilar ordentligt och inte anstränger benet. En haltande hund ska endast gå korta koppelpromenader och inte leka med andra hundar under en veckas tid. En tydlig förbättring av hältan ska ses för varje dag.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta veterinär om benet svullnar upp, om det smärtar, om hunden inte går på benet alls. En ung växande hund med plötslig hälta bör alltid undersökas snabbt av veterinär.

Är du orolig för ditt djurs hälsa?

  • Kontakta oss om ditt djur mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.

Gillar?