Hund med skadad klo

Min hund har slickat på en klo och nu när jag undersökte saken så såg jag att själva klofästet är rött och svullet. Bör jag kontakta veterinär?

Veterinären svarar:

Ja, du bör beställa tid hos veterinär. Klon måste troligtvis dras bort då din hund har fått ett brott på den. Att ta bort klon kräver lugnande medel och/eller narkos samt lokalbedövning.  Klobrott eller sprickor i klon självläker oftast inte. Det ger endast återkommande problem. Undvik att hunden slickar på klon tills du får en tid hos veterinären. Lycka till!

Symtom

Klon kan vara skadad, bruten, lös, eller den kan peka åt ett ovanligt håll. Den kan blöda eller det kan finnas torkad blod runt klon. Hunden slickar oftast på tassen och tån kan vara svullen.

Orsak

Oftast orsakas klobrott av yttre trauma, som att klon har fastnat i någonting. En del hundar kan även få en klosjukdom där de tappar sina klor.

Vad kan jag göra själv?

Det är viktigt att hunden inte slickar på den skadade klon så du kan göra ett tassbandage eller använda tratt. Ett bra sätt att förebygga klobrott är att klippa hundens klor regelbundet så att de inte blir för långa eftersom långa klor lättare kan fastna i något och skadas.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om en av hundens klor skadas så att den är bruten, en bit slitits loss eller klon pekar i onormal riktning bör veterinär undersöka hunden.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?