Klobrott / skadade klor på hund

Min hund skadar ganska ofta sina klor. Varför?

Veterinären svarar:

En vanlig orsak till att hundar gör illa sina klor är helt enkelt att de är för långa. Ju längre klor desto större är risken att klon fastnar i något. Sen finns det också hundar som har sämre kvalitet på sina klor, vilket också kan vara en orsak till att den oftare skadar sina klor.

Symtom

Hälta förekommer vanligen, men inte hos alla hundar. Det är vanligt att hunden slickar på tassen där klon är trasig och även att du hittar blodspår där hunden har gått. Klobrottet kan innebära allt ifrån att endast klokapseln har spruckit till att hela klon inklusive klobenet har brutits av. Ibland kan man se att klon pekar snett.

Orsak

En vanlig orsak är att klon fastnar i något och därmed går sönder. Det beror inte allt för sällan på att hundens klor är för långa, då är det lättare att hunden skadar sina klor. Regelbunden klovård är därför att rekommendera. Glöm inte sporrarna!

Vad kan jag göra själv?

Om klon endast är uppfläkt i toppen kan du prova att klippa av den delen, gör dock inte detta om skadan sitter långt in på klon. Du kan även sätta tratt på hunden om den slickar mycket på tassen.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om klon verkar bruten eller pekar snett, om det blöder eller om hunden visar smärta kontaktar du veterinär.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?