Polyneuropati - nervsjukdom på häst

Min häst har börjat snubbla och igår gick han omkull helt när vi red. Jag är orolig att det är polyneuropati, men antar att det kan bero på andra saker också. Vad ska jag göra nu?

Veterinären svarar:

Precis som du skriver är det symtom på nervsjukdomen polyneuropati, men kan också bero på många andra sjukdomar och skador. För att fastställa vad din häst drabbats av bör du låta en veterinär undersöka din häst. Veterinären utreder om det är polyneuropati genom att bland annat göra en neurologisk undersökning och ta blodprov.

Symtom

Första symtomen på nervsjukdomen kan vara att hästen tappar ett bakben, snubblar och kotar över. I svårare fall kan hästen ramla ihop och inte kunna ta sig upp igen. Det beror på att drabbade hästar blir försvagade, speciellt i sina bakben. Viktigt att tänka på är att enstaka snubblingar inte är tillräckligt för att ställa diagnosen polyneuropati.

Orsak

Man vet inte vad det är som orsakar polyneuropati i dagsläget. Det pågår forskning i ämnet där tänkbara orsaker är exempelvis giftverkan av något i inplastat ensilage eller hösilage eller en reaktion på en infektion.

Vad kan jag göra själv?

Om det visar sig att din häst har polyneuropati kommer veterinären att rekommendera vila. Se till att hästen har en lugn och stressfri miljö med bra underlag så den inte behöver anstränga sig. Ibland kan kotlederna behöva skyddas. Konvalescensen tar olika lång tid från några månader och uppåt.

Det är alltid bra att vara noggrann med både foderhygien och hästskötsel. Speciellt då misstanke finns om att sjukdomen kan orsakas av något som finns i hästens foder. Detta är dock endast allmänna råd och inte bevisade förebyggande åtgärder för sjukdomen.

När behöver jag uppsöka veterinär?

En häst med symtom på polyneuropati bör utredas av veterinär så att rätt diagnos kan ställas. Samma symtom kan bero på många andra sjukdomar och skador som hälta och slinger/ataxi som två exempel.

Är du orolig för ditt djurs hälsa?

  • Kontakta oss om ditt djur mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.

Gillar?