Mugg på häst

Min häst har fått mugg. Kan jag behandla mugg själv?

Veterinären svarar:

Det finns många åtgärder du kan ta till för att både behandla och förebygga mugg, jag har listat några av dem nedan. Det är dock viktigt att tänka på att kontakta veterinär om inte muggen blir bättre.

Symtom

Vanliga symtom vid mugg är att hästen får sårskorpor i karlederna. Även värme, svullnad, ömhet och rodnad kan förekomma på en häst med mugg. En häst med kraftig mugg kan ibland börja halta.

Orsak

Mugg är en hudinfektion i hästens karled. Huden där är tunn och därför extra känslig. När hästar exempelvis går i leriga hagar blir huden fuktig och en bakterieinfektion kan få fäste i huden med sår och sårskorpor som följd. Det är därför vanligt att hästar drabbas av mugg under perioder med mycket regn och lerigt underlag.

Vad kan jag göra själv?

Det går att behandla mugg men också att förebygga mugg själv.

Behandling du kan göra själv; tvätta med ett antibakteriellt schampo som exempelvis. klorhexidinschampo. Torka benet noggrant och smörj med mjukgörande salva. Börja med att tvätta rent och mjuka upp sårskorporna så de trillar av, då kan du även tvätta rent under sårskorporna där bakterierna sitter. Det är viktigt att torka torrt efter tvätten och även smörja med mjukgörande salva.

Förebyggande åtgärder; håll rent och kontrollera både häst och hage. Det är viktigt att hålla rent både på hästens karleder och i hästens box. Spola av leriga ben och torka sedan noggrant, alternativt se till att benen torkar och borsta sedan bort den torkade leran på benen. Mocka ur boxen ofta. Kontrollera också hagen hästen går i, försök att hålla de så lerfria det går.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om du inte får bukt med din hästs mugg rekommenderar jag att du kontaktar din veterinär. Då kan behandling behöva sättas in. En häst som går med mugg en längre tid kan få inflammation i lymfkärlen på benen (lymfangit). 

Är du orolig för ditt djurs hälsa?

  • Kontakta oss om ditt djur mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.

Gillar?