Alla kaniner går att få mer eller mindre rumsrena, men tänk på att det kan ta längre tid att träna upp kaninungar och äldre kaniner. Det är inte heller alltid en kanin blir rumsren till hundra procent. Börja gärna träningen vid första tillfället som kaninen får vistas i rummet för bästa resultat och ha tålamod i din träning.

Håll din toalettlåda ren och fräsch

Börja med att köpa en toalettlåda, eller gör en egen av exempelvis botten på en bur. Fyll lådan med valfritt strö. Ställ minst en toalettlåda i vardera rum som kaninen får vistas i. Om rummet är stort är det bra att ha flera toaletter då kaniner har svårt att hålla sig. Försök att öka ytan succesivt till en början. Starta med en liten yta av rummet där kaninen får vara och utöka till hela rummet med fler lådor. Se alltid till att toalettlådan är ren och fräsch, rengör gärna lådan varje dag. Om toalettlådan är smutsig kommer din kanin förmodligen att välja att göra sina behov någon annanstans.

Första steget när du ställt ut toalettlådorna är att placera kaninen i lådan innan du släpper lös kaninen i rummet, börja alltid med att göra så när du ska släppa ut din kanin. Detta gör du för att kaninen ska lära sig vart lådan finns. Lägg lite kaninspillning och/eller strö med urin på i lådan så att kaninen kopplar lådan till att göra sina behov i. Att göra sina behov på ett och samma ställe ingår i kaninernas naturliga beteende så passa på att utnyttja detta. Du kan exempelvis ställa toalettlådan på ett ställe där kaninen tidigare gjort sina behov då sannolikheten är stor att kaninen kommer fortsätta att göra det på samma ställe.

Kaniner bajsar ofta när de äter, ett tips kan vara att ha en höhäck över toalådan för att underlätta i toalettträningen.

Om du vill kan du börja träna rumsrenhet redan i kaninens boyta. Ställ bara in en toalettlåda med strö och belöna med beröm eller en godbit. Då kommer kaninen börja förstå att den endast ska göra sina behov i dessa lådor.

Svårt att få helt rumsren

Kom ihåg att det är svårt att få en kanin helt rumsren, det kommer förmodligen att hända en eller annan olycka. Oftast handlar det om kaninpluttar som inte hamnar där de ska. Det är nämligen lättare att lära en kanin att kissa på låda än att bajsa där. Om olyckan skulle vara framme är det viktigt att rengöra ordentligt för att undvika att kaninen fortsätter att göra sina behov där.

Hanar (speciellt okastrerade) kan vara knepigare att få rumsrena, då okastrerade hanar ofta har ett revirtänk. Detta revirbeteende gör att de ofta går och skvätter lite överallt. Tänk då på att vara konsekvent i eran träning. Sätt hanen på toalettlådan varje gång han kissat där han inte ska och ställ gärna toalettlådan där hanen gillar att markera revir. Lättast är att träna kastrerade kaniner.

Kom ihåg att skäll och bannor inte lönar sig när du tränar med din kanin. Det gäller all form av träning med ditt husdjur. Träning med belöningar leder ofta till att ditt djur ser träningen som något positivt och stärker banden mellan ägare och husdjur.