Mat till iller

Illrar är utpräglade köttätare och behöver en högkvalitativ, proteinrik diet med låg kolhydrat- och fiberhalt. Fetthalten kan få variera beroende på illerns vikt och behov men vanligtvis behöver de upp mot 28% fett. Fetthalten är viktig för pälskvalitén och för att huden inte ska bli torr och irriterad. Proteinhalten bör ligga på 30-38%.

Torrfoder

Det finns kommersiellt producerat torrfoder till iller som går bra ett ge men även kattmat av hög kvalité med hög proteinhalt kan användas. Hundmat ska inte ges eftersom den kan innehålla spannmålsprodukter, fibrer och allt för mycket växtproteiner. Illrar kan inte tillgodogöra sig växtproteiner och för mycket fibrer kan orsaka diarré.

Man kan variera torrfodret med färsk föda. Hela döda djur är det bästa eftersom illern då får i sig inälvor och skelettvävnad. Ibland kan man få tag på slaktbiprodukter som t.ex. våm, hjärta, lever och lungor. Om produkterna är fräscha kan de med fördel ges råa. Tänk på att det inte är bra att ge bara rent kött. I så fall måste man komplettera med kalk och vitaminer.

Annan mat

Många illrar är förtjusta i mjölkprodukter, bröd, frukt, grönsaker och annan ”onaturlig” mat. Dessa fodermedel ska man vara försiktig med eftersom de kan orsaka diarré och andra störningar i ämnesomsättningen. Sötade produkter kan t.ex. belasta bukspottkörteln allt för mycket och en fiberrik kost kan, som tidigare nämnts orsaka diarré, men i längden även leda till magsår och bristsjukdomar.

Eftersom illrar har en hastig ämnesomsättning bör de ständigt ha foder och rent vatten tillgängligt. Det är sällsynt att illrar äter sig väldigt feta även om de har fri tillgång på foder. Om så skulle vara fallet är det bättre att ge ett foder med lägre fetthalt än att minska på mängden mat.

Vatten

Rent färskt vatten ska alltid finnas tillgängligt, och kan ges antingen i en vattenflaska eller i en tung keramikskål. Illrar tycker om att leka med sitt vatten och vänder gärna upp och ned på skålen, vilket bör hållas i minne då man väljer lämplig vattenskål.

Vitaminer

Om din iller får ett högkvalitativt foder behöver du inte ge tillskott av vitaminer till ett friskt djur. Vid vissa typer av sjukdomar kan din veterinär rekommendera tillskott av vissa vitaminer.

Matrester

Många illrar älskar en bit frukt eller grönsaker, men dessa ska ges i mycket sparsam mängd eftersom illrar inte kan bryta ner fibrer ordentligt. Om alltför mycket frukt eller grönsaker ges kan detta orsaka diarré. Tumregeln är att inte ge mer än en rågad tesked om dagen av något "godis". Några favoritfrukter och grönsaker är gurka, grön paprika och melon.

Ge aldrig din iller matrester som innehåller mycket socker! Illern får i naturen inte i sig speciellt mycket socker i sin kost, och att utfodra med matrester rika på socker anstränger illerns bukspottkörtel kraftigt.

Fettsyretillskott

Som nämnts ovan har iller ett stort behov av fett i födan, och det kan vara nödvändigt för vissa djur att få tillskott av fettsyror för att förbättra pälskvaliteten. Detta är vanligen mest nödvändigt under vintern, då luften i våra hem är mycket torr och skadlig för illerns hud och päls.

Vi rekommenderar användandet av något fettsyretillskott avsett för katter, och att ge 1/8-1/4 tesked per iller dagligen på maten. Många illrar älskar smaken och äter det direkt från en sked!

Hårbolls-laxativ

Ansamlandet av hår i magsäcken är mycket vanligt hos iller, framför allt hos djur över ett års ålder, och det kan leda till dyrbar kirurgi för att avlägsna håret. Det är mycket enklare att förebygga hårbollar med användning av ett hårbollslaxativ avsett för katter (kattmalt).

Dessa produkter är vanligen klibbiga pastor från en tub, och illern älskar smaken! Vi rekommenderar att ge en remsa på 2,5 cm var tredje dag. Medlet fungerar som smörjande i tarmen, och orsakar inte diarré. Om ditt djur inte har smakat detta förut, är det ibland nödvändigt att smörja lite på läppen för att vänja illern vid smaken.

Gillar? 10 av 11 gillade, 4,5 i betyg