Detta kan betyda flera saker. Antingen tar din iller en kort paus ifrån den intensiva leken, han kan också vara uttråkad och vill ha din uppmärksamhet, eller han kanske låtsas att han är osynlig. Om din iller börjar göra detta ovanligt ofta och ser ut att vara svag i benen kan det vara klokt att kontakta en veterinär för en kontroll.

Illrar är normalt sett tysta djur. Det finns dock ett ljud som många illrar gör när de är mycket glada eller upphetsade och det är ett lågt ljud som påminner lite om kuttrande, lite om kluckande.

Väser och skriker

En iller som är arg kan väsa. Smärta gör att illern ger ifrån sig ett högt skrik, men enstaka illrar skriker även när de är arga.

llrar sover mycket, runt 15 timmar per dag. De kan sova mycket djupt, det finns illerägare som trott att illern är bokstavligt talad död fast han bara sover djupt. Efter uppvaknande darrar ofta illern, detta höjer kroppstemperaturen vilken sänks under djup sömn. Vissa darrar också när de är mycket upphetsade eller rädda. De är inte nattdjur.

Vilda illrar är som mest aktiva under skymning och gryning. De flesta tamillrar lär sig den dagsrytm som finns i ett hem och är ofta vaken och beredd på lek och bus under de tider som det är liv och rörelse.