De flesta katter gillar värmen och anpassar sig normalt efter temperaturen, det vill säga de tar det lugnt i skuggan dagtid och blir mera aktiva till kvällen och under natten.  

- Låt katten ta det lugnt i värmen och själv bestämma vilken nivå av aktivitet som den vill ha, säger Lotta Möller, veterinär på Agria.

Om katten rör sig fritt utomhus söker den sig troligen till skugga.  Det är en fördel om katten har en möjlighet att gå in i ett svalare hus genom till exempel en kattlucka.

Ge katten skugga och kyla

Innekatten söker sig till skuggiga rum och gärna med ventilation från att öppna fönster och balkongdörrar som är gediget inhägnade. Ofta tycker katterna om att ligga i badrum med klinker eller stengolv eller det rum där solen ligger på kortast tid. Det är osannolikt att katten får värmeslag enbart av att vistas inomhus i lägenhet eller villa.

För att göra sig av med överskottsvärme kan katten hässja (flåsa) och värmen avges via munnens slemhinnor. Finns möjlighet kan de kyla ner sig genom att lägga magen mot ett svalt golv. Individer som hanterar värme sämre är djur med trånga andningsvägar, djur som redan har en sjukdom i grunden, överviktiga, mycket unga eller äldre individer, liksom djur med svart eller lång päls.

Symtom på värmeslag

Katten kan ha flera olika symtom på värmeslag som hässjning, röda, torra slemhinnor, oro, vinglighet, ökad salivering, kräkning och diarré.

Värmeslag kan leda till medvetslöshet. Om du misstänker att den drabbats av värmelag – ta in djuret i svalka och kyl med svala våta badlakan, särskilt i armhålor och ljumskar. Observera att katten inte får kylas med iskallt vatten.

Så här skyddar du katten mot värmeslag:

  • Ställ fram vatten, gärna på flera ställen både ute och inne
  • Ventilera så gott det går med säkra åtgärder som inhägnade fönster och balkonger 
  • Alla djur som lämnas i bil riskera att dö då värmen stiger snabbt, även i en bil som står i skugga
  • Om katten hässjar – ta in den i svalka och kyl med svala våta badlakan, särskilt i armhålor och ljumskar
  • Vid misstanke om värmeslag eller nedsatt allmäntillstånd, ta alltid kontakt med veterinär