Håll koll på hästens vikt - med ett snöre!

Inga hästar mår bra av att vara överviktiga. Leder och skelett belastas onödigt hårt och det ökar även riskerna för fång. Nu när många hästar snart släpps på bete är det en god idé att hålla extra koll på hästens vikt och en enkel metod är att använda ett snöre.

Ett kilo här och två kilo där... Ibland är det svårt att se när kilona börjar bli för många på den man träffar varje dag. Med ett snöre kan du lämna ögonmåttet hemma och ha stenkoll på när omfånget ökar.

- Man mäter runt hästens bröstkorg, där är underhullet och fettet , säger Agrias veterinär Charlie Lindberg.

Charlie ser varje dag många ponnyer som är överviktiga. I värsta fall går det så långt att ponnyerna får fång. Värst drabbade är shetlandsponnyer och gotlandsruss men ingen häst mår bra av att vara överviktig. Både leder och skelett tar stryk om hästen har alltför mycket att bära på.

- I maj är det som allra farligast, då är gräset som kraftigast, berättar Charlie. I augusti-september kan det få ny fart om sommaren varit torr och det börjar regna. Men man ska absolut inte låta bli att släppa hästen på bete. Bete mår hästen bra av rent psykiskt, men det är viktigt att vänja hästen steg för steg, fortsätter Charlie.

Annika Aronsson, Agrias regionschef och foderexpert  är  inne på samma spår.

- All betessläppning bör ske successivt, säger Annika. De hästar som behöver mycket näring, som unghästar och digivande ston, kan man släppa på det bästa betet först. Har man bara lättfödda hästar så får man börja med att släppa dem på betet under kortare perioder av dygnet.

När gräset är 10-15 centimeter högt är det väldigt kraftigt. Vet man att hästen är känslig så kan man vänta med att släppa den tills gräset blivit lite övervuxet och inte är så näringsrikt längre.

- För lättfödda hästar kan naturbete eller ogödslade beten vara det bästa. Fånghästar ska oftast gå på så lite gräs som möjligt eller utevistelse som passar just den hästen, säger Annika.

Säkra tecken på övervikt

Förutom att omfånget ökar runt bröstkorgen så är fettvalkar och slöhet säkra tecken på att hästen har för många kilo.  När hästen får för mycket näring så går det åt energi för att bryta ner överskottsnäringen. Lagom tjock är hästen när man kan ana revbenen med handen, kan man inte känna revbenen alls är hästen för tjock. Man ska inte heller kunna se revbenen.

Om hästen har för mycket hull

Den dagen då snöret börjar glipa mellan ändarna och inte längre går om hästens bröstkorg så är det dags att fundera på bantning. Liksom för människor finns det två sätt – mindre mat eller mer motion, helst en blandning av båda.

- De allra flesta hästar kan motioneras mycket mer än vad de gör idag, det mår de bara bra av, säger Charlie.

- Första steget kan vara att ta in hästen från betet på nätterna. Är det mer akut så kan man sätta på en betesreducerare, man måste minska på näringsintaget för att hästen ska gå ner i vikt, säger Annika.

- Det finns inget som säger att hästarna behöver vila på sommaren, då är det ju som härligast att rida! Ge dem sin längre ledighet på vintern istället, föreslår Annika.
 

Så här gör du

  • Ta ett snöre och lägg det runt hästens bröstkorg.
  • Klipp av så att ändarna precis går ihop.
  • Testa ett par gånger i veckan hur snöret passar. Börjar det glipa mellan ändarna eller går de förbi varandra? På så sätt ser du om hästen gått upp eller ner i vikt!