– På samma sätt som vi människor har säkerhetsbälte, måste katten resa säkert. Om olyckan är framme kan en lös katt få allvarliga skador, berättar Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring som avfärdar myten om att katter har nio liv.

Transportera katten säkert

När du reser med din katt ska du aldrig ha den lös i bilen. Att ha en katt som springer runt och distraherar är livsfarligt och kan leda till trafikolyckor. Dessutom är risken stor att katten lyckas smita genom öppna fönster eller dörrar vid tillfälliga stopp. Att ha en ordentlig transportbur är den absolut bästa lösningen för att ni båda ska komma fram i tryggt behåll.

Är du osäker på vad som gäller för transport av katt kan du alltid ta hjälp av Jordbruksverket. Där får du information om vilka regler som gäller för exempelvis storlek på transportbur, tid katten får vara i bilen och annan viktigt information.

Läs mer om Jordbruksverkets regler för transport här

Underlätta bilresan med träning

Många katter gillar inte att åka bil. Ljuden från motorn i kombination med bilens rörelse kan vara skrämmande och kattens känsliga balanssinne gör att de lätt blir åksjuka. För att underlätta bilfärden både för dig och din katt är det bra att träna bilåkning innan ni gör en längre bilresa. Börja med korta bilturer på bara några minuter. 

– Det bästa är att vänja katten vid resor redan som liten. Då har du möjlighet att förebygga att katten kräks, kissar och bajsar av ren nervositet och stress, fortsätter Lotta.

Lugna katten med feromonspray

Det finns feromonspray som kan användas för att lugna stressade katter. Feliway är en feromonlösning som är en konstgjord motsvarighet till kattens ansiktsferomoner, vilka katten använder för att markera sitt territorium. Dessa doftämnen skapar välbefinnande och lugn. 

Några korta duschningar i bilburen med en sådan spray innan ni åker kan göra katten lugnare. Sprayen, som du köper på vissa veterinärkliniker, kan du också använda när du kommer fram till det nya stället för att katten snabbt ska komma till rätta. Katter är nämligen territoriella och ogillar plötsliga förändringar.

Nya platser kan leda till annorlunda beteende

Väl framme på semesterorten bör du komma ihåg att katten därför kan bete sig annorlunda. Släpp den därför inte lös utomhus hur som helst, även om den är en van utekatt.

– Katter som kommer till nya miljöer beger sig ibland tillbaka hem. Katten ska därför vara ID-märkt. Den ska också ha på sig ett halsband med ditt namn och telefonnummer, förklarar Lotta Möller.

– Ha därför tålamod och ge katten tid: då har den lättare att vänja sig vid den nya situationen, avslutar hon.

Att tänka på vid transport i bur

  • Kattburen ska stå på golvet i bilen eller vara fastspänd med säkerhetsbälte på ett av sätena. 
  • Lämna aldrig katten ensam i bilen. Tänk på att katten kan få värmeslag.
  • Buren ska vara tillräckligt stor så katten kan stå upp och vända sig om.
  • Låt katten bekanta sig med buren innan avfärd, så att den vänjer sig.
  • Se till att katten inte blir uttorkad. Ska du åka långt, stanna och ge katten vatten.