Transportera katten i bur

På sommaren åker många till sitt sommarställe för att tillbringa semestern där. För att katten ska må bra även under resan dit, är det tryggast om katten transporteras i en kattbur.

– På samma sätt som vi människor har säkerhetsbälte, måste katten resa säkert. Om olyckan är framme kan en lös katt få allvarliga skador, berättar Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring som avfärdar myten om att katter har nio liv.

Transportera katten säkert

När du reser med katt ska du sätta din och kattens säkerhet högt. Ha därför aldrig katten lös i bilen. Att ha en katt som springer runt och distraherar är dessutom livsfarligt och kan leda till trafikolyckor. Agria Djurförsäkring rekommenderar därför att katten alltid reser i en transportbur. Det är den bästa lösningen för att ni båda ska komma fram i tryggt behåll.

Är du osäker på vad som gäller för transport av katt kan du alltid ta hjälp av Jordbruksverket. Där får du information om vilka regler som gäller för exempelvis storlek på transportbur, tid katten får vara i bilen och annan viktigt information.

Läs mer om Jordbruksverkets regler för transport här

Underlätta bilresan med träning

En hel del katter gillar inte att åka bil, de kan exempelvis bli åksjuka eller känna rädsla. För att underlätta bilfärden både för dig och din katt är det bra att börja träna bilåkning tidigt.

– Det bästa är att vänja katten vid resor redan som liten. Då har du möjlighet att förebygga att katten kräks, kissar och bajsar av ren nervositet och stress, fortsätter Lotta.

Lugna katten med sprej

Det finns även sprejer som lugnar stressade katter. Några korta duschningar i buren innan ni ska åka gör katten lugnare. Sprejen, som du köper på vissa veterinärkliniker, kan du också använda när du kommer fram till det nya stället för att katten snabbt ska komma till rätta. Katter är nämligen territoriella och ogillar plötsliga förändringar.

Nya platser kan leda till annorlunda beteende

Väl framme på semesterorten bör du komma ihåg att katten därför kan bete sig annorlunda.

– Katter som kommer till nya miljöer beger sig ibland tillbaka hem. Katten ska därför vara ID-märkt. Den ska också ha på sig ett halsband med ditt namn och telefonnummer, förklarar Lotta Möller.

– Ha därför tålamod och ge katten tid: då har den lättare att vänja sig vid den nya situationen, avslutar hon.

Att tänka på om transportbur

  • Kattburen ska stå på golvet i bilen eller vara fastspänd med säkerhetsbälte på ett av sätena. 
  • Lämna aldrig katten ensam i bilen. Tänk på att katten kan få värmeslag.
  • Buren ska vara tillräckligt stor så katten kan stå upp och vända sig om.
  • Vissa katter vill kunna se ut, andra trivs bäst om de sitter mörkt. Testa vad som passar din katt bäst.
  • Låt katten bekanta sig med buren innan avfärd, så att den vänjer sig.
  • Se till att katten inte blir uttorkad. Ska du åka långt, stanna och ge katten vatten.

Trevlig resa!

Gillar? 8 av 11 gillade, 3,6 i betyg