Katten behöver få klösa

Foto: Nicole Wattis
Katter inte bara älskar att klösa med klorna mot ett fast underlag, de har ett absolut behov av att göra det. När de klöser vässar de klorna, tränar musklerna och nöter dessutom av den yttre, slitna delen av klon.

Varför?

Klovässning används för att markera gränserna för ett revir. Om du inte ser till att katten får en ändamålsenlig klösbräda, kommer han inom kort att fördärva tyget på dina finaste möbler. Det är både billigt och enkelt att själv tillverka en klösbräda. Men gör den tillräckligt hög, minst 75 centimeter, för katten sträcker i allmänhet på sig när han ska vässa klorna.

Använd ett gammalt bord

Har du ett bord som du inte är speciellt rädd om, vira då in ett av bordsbenen med ett kraftigt snöre och fäst det upptill genom att spika fast det på ett sådant sätt så att katten inte kan göra illa sig på spikhuvudet. Nedtill fästs snöret under bordsbenet, där du gör en skåra och spikar fast det. Du kan också använda en mattbit med kraftig (ej flossad) struktur, som fästs på en lämplig vägg.

Kom ihåg att spikarna måste sitta så högt så att katten inte når dem när han sträcker på sig. Förvissa dig också om att han inte kan göra illa sig på utskjutande spikhuvuden. Wellpapp är också ett lämpligt material för en klösbräda. Katter tycks vara förtjusta i det här materialet. Wellpapp är visserligen inte särskilt hållbart, men i gengäld lätt och billigt att förnya. Finner du ett stycke drivved eller en egendomligt formad trädgren eller rot vid stranden, ta då med den hem och borsta den ren. Rengjord blir den ett omtyckt föremål att vässa klorna på och utgör samtidigt ett originellt blickfång.

Få katten att klösa rätt

Förvänta dig inte att katten omedelbart ska använda sig av den erbjudna möjligheten att får vässa klorna på ett bestämt föremål. Du har oftast förmanat honom att inte klösa. Så nu får han lära sig att klösa rätt istället!

Ställ dig på knä och riv på klösbrädan med långa svepande tag. Katten kommer att stirra på dig och undra om du blivit tokig, men lär sig snabbt vad det är frågan om. Lyckas det inte, kan du göra klösbrädan mer attraktiv genom att gnida in lite kattmynta, Baldrian-droppar (zoo-affären) eller Valeriana-droppar (apoteket). De flesta katter gillar doften av Valeriana och kattmynta och lär sig snart associera doften med en yta eller ett föremål som är tillåtet att klösa på .

Klös på fel ställe

Envisas katten med att klösa på ett förbjudet ställe, på till exempel en möbel, täck den då med ett stort plastskynke. Katter avskyr i allmänhet att komma i beröring med plast. Efter några veckor tar du bort plasten i förhoppning om att katten glömt att han tidigare betraktat denna plats som en utomordentligt angenäm klösbräda.

Copyright © Svenska Katters Sida och Agria Djurförsäkring
Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg