Även om tumörsjukdomar är vanligast bland äldre katter kan också unga katter drabbas och symptomen varierar. Var uppmärksam på om din katt går ner i vikt trots att den äter. Skulle du hitta en knöl på katten, gå till veterinären. Det är bättre att ta det säkra före det osäkra och kolla upp knölen innan den börjat växa. Agria Djurförsäkrings veterinär Lotta Möller berättar:

– Knölar kan vara ofarliga, men katter får tyvärr oftare elakartade hudtumörer än vad till exempel hundar får. Känn igenom din katt regelbundet. Upptäcker du något avvikande i huden, boka tid hos en veterinär. Det kan vara aktuellt att ta ett cellprov eller att skära bort knölen för att sedan analysera den i mikroskop. Invänta inte att knölen ska växa till. Ett sätt att förebygga juvertumörer hos katt är att inte ge dem p-piller, utan kastrera katten om den inte ska användas i avel.

En cancersjuk katt som får behandling kan ofta leva vidare, men hur länge är individuellt. Det beror på vilken typ av cancer det är och hur länge katten har varit sjuk.

Operation är vanligast

Den vanligaste tumörbehandlingen är kirurgi. Strålbehandling används för att krympa tumörer. Metoden används i bland annat Storbritannien och vid några få djursjukhus i Sverige. Kemoterapi och cellgifter är andra behandlingar som används och som också kan kombineras med operation.

Ska inte lida

Det är krävande för ägaren att ta hand om en sjuk katt. Vissa tumörer är dessutom svårare att behandla än andra och har sämre prognos.  Du ska därför rådgöra med veterinären om vilken lösning som är bäst. Det finns veterinärer som är specialiserade på tumörer.

Vid val av behandling tas hänsyn till det individuella djuret såsom ålder, typ av tumör och prognos, eventuellt andra sjukdomar. Har djurägaren möjlighet att genomföra behandlingen både praktiskt och ekonomiskt? Det finns många överväganden att göra. Ibland är avlivning det bästa alternativet.