Ringorm hos katt

Foto: Karianne Widsell
Ringorm hos katt har ingenting med orm eller mask att göra. Ringorm är en slags svamp som växer i kattens hårsäckar. Ringorm är ofarligt för katten och det är inte säkert att sjukdomen behöver behandlas.

Ringorm är en svamp som växer i huden och på hårstrån nere i kattens hårsäckar och ofta är det unga eller gamla katter med nedsatt immunförsvar som drabbas. Typiska symtom är håravfall, mjäll och krustbildning i huden. Ofta syns hårlösa fläckar i pälsen som är anledningen till varför sjukdomen heter som den gör. Vissa katter tycks inte lida alls av sjukdomen medan andra får kraftig klåda och eksem.

Om du bara har en katt hemma behöver du kanske inte behandla ringorm om inte katten lider av den. Vanligtvis läker sjukdomen nämligen ut av sig själv på 60-100 dagar. Det beror dock lite på hur din familjesituation ser ut så diskutera gärna detta med din veterinär.

Smittsam sjukdom

Är du uppfödare och har många katter så måste sjukdomen behandlas eftersom den smittar. Katter kan vara symptomlösa smittbärare av ringorm vilket innebär att om en katt i hemmet drabbas ska alla behandlas.

Du måste också rengöra miljön där katterna vistas mycket noggrant. Struntar du i det riskerar du att smittan kommer tillbaka eftersom svampsporerna överlever i månader och ofta är svåra att få bort.

Ringorm kan smitta till människor. Hos barn, äldre personer och de med nedsatt immunförsvar kan hudproblemen som sjukdomen medför bli svåra. Kontakta läkare om du misstänker att du smittats av ringorm.

Du kan läsa mer om Ringorm på SVA:s webbplats

Gillar? 1 av 4 gillade, 1,2 i betyg