Vad är en marskatt?

”Marskatt” är ett begrepp eller uttryck som vanligen avser hur vissa katter beter sig när våren nalkas och ljuset tilltar, ofta med början av mars månad, därav namnet. Vad uttrycket egentligen beskriver är hur katter beter sig vid löp.  

Honkatten löper

I samband med att dygnets ljusa timmar blivit fler, börjar honkatter ofta löpa, vilket då är anledningen till din katts förändrade beteende. Våren är också den period då många av fjolårets kattungar blir könsmogna.

Hur beter sig en marskatt?

När honkatten löper är det inte ovanligt att hon skriker och ylar, rullar runt på golvet och markerar inne. Hon kan ligga med hög bakdel, trampa med bakbenen på stället, gnida sig mot olika föremål samt bli mer tillgiven. Höglöpet brukar vara i fem till åtta dagar.

Slagsmål och skador

Det är inte ovanligt att man under den här perioden hör högljudda kattslagsmål. Slagsmål, som kan innebära bit- och rivsår och som kan leda till svullnad och ömhet och som kan infekteras, vara sig och växa till bölder. Var därför noga med att känna igenom din katt ofta och uppsök veterinär om din katt har sår som ser illavarslande ut eller som inte vill läka. Detta gäller både honkatter och hankatter, året om.

Kastrera din katt

En honkatt löper inte enbart på våren, utan kan löpa från en till två gånger per år till så ofta som varannan vecka, året runt. Eftersom löptiden ofta är stressande för honkatten och kan leda till avmagring, bör du kastrera henne om du inte planerar att para henne. Ett alternativ till kastrering kan vara p-piller. Dock har det visat sig att p-piller kan leda till utvecklande av juvertumörer och livmoderinflammation på lång sikt, så det är inte att föredra under några längre perioder. Även en hankatt som inte ska användas i avel kan med fördel kasteras för att få en lugnare tillvaro.