Magdalena Holmström är uppfödare och driver webbplatsen www.katter.nu Genom utställningar, föreningsliv och webbplatsen kommer hon i kontakt med många kattägare, uppfödare och utställare som delar med sig av sina erfarenheter av olika raser. Kunskapen om vad som präglar olika raser är inte särskilt stor, tycker hon.

– Många som mailar till mig har fastnat för utseendet på en viss ras, och så vill de veta hur den är till sättet, säger Magdalena.

Finns det då några huvudgrupper i kattvärlden, som det finns i hundvärlden?

– Det är svårt att säga. Men generellt är det så att de raser som är lite kortare och knubbigare i utseendet, som perser, exotic och brittiskt korthår är lite lugnare och mildare.

Birma, europé och bondkatt mittemellan

Sedan finns det ”lagomkatter”. Birman är en mittemellanras som kan jämställas med en vanlig bondkatt till sättet. I den här gruppen finns också raser som europé och ragdoll.

– Det går lite grann enligt hårlag egentligen – fast jag vet inte om det finns något samband. Men däremot har du Norsk skogkatt och maine coon som är lite aktivare fast de går i samma hårlag som birman.

Siameser och rexar är aktiva

Då närmar vi oss de mer aktiva raserna som siameser och rexar.

– De här lite smalare, slankare katterna är oftast fulla av energi och mer högljudda. Birman pratar också mycket, men inte lika mycket som siameserna som är väldigt påtagliga! Samtidigt varierar det självklart väldigt mycket, säger Magdalena.

– Min väninna har brittiskt korthår, och hennes katter är väldigt bekväma. De skulle aldrig få för sig att klättra i gardinerna. Så köpte hon en hane som var helt vild och sprang runt och hoppade och busade.

Lång och slank har mer "action"

Men i stora drag så gäller att långa, slanka, korthåriga raser betyder mer action och prat, medan kortare och knubbigare långhår är lugnare och bekvämare.

En väldigt speciell egenskap finns hos bland annat turkisk van, som gillar att bada och simma! Ofta hoppar de i badkaret och simmar runt.

– Jag tror att det är en vana från förr, säger Magdalena. De kanske fiskade eller levde där det fanns mycket vattendrag som de var tvungna att ta sig över. Bengaler är också lite så där, de bryr sig inte om ifall de blir blöta. Men inga katter gillar att bli schamponerade eller ”badade”, utan de vill i så fall simma runt själva. Att de allra flesta katter inte gillar att bada beror helt enkelt på att de är dåliga på att simma.

Birmans hostande när den blir arg är en annan speciell rasegenskap. Magdalenas egna birmor har dessutom utvecklat en alldeles egen jaktmetod:

– När de jagar råttor biter de inte råttan, utan de ställer sig på den och stampar ihjäl den! Det har jag aldrig sett andra katter göra.

Finns det någon aggressiv ras?

– Nej, det kan jag inte påstå. Det finns ingen jakt- eller anfallsras!

Någon ”familjekatt” som passar bra ihop med barn och som tålmodigt accepterar att bli omkullsprungen och klappad mothårs finns inte heller. Men är katten van vid barn så är det sällan några problem.

Vänj katten vid babyns doft

Detsamma gäller förstås hundar och andra djur, såväl som andra katter. På det sättet går det att prägla katten och vänja den vid det mesta – umgås med småbarn, åka bil, kammas, gå i koppel. Katten kan däremot vara avvaktande eller fräsa inför barn som är högljudda och vilda – tills katten inser att barnets spring och högljuddhet inte är något farligt.

Katter kan också fräsa åt mattes och husses nyfödda bebis. Det beror oftast på att barnet luktar främmande. Ett bra tips är att ta med något hem från BB som har barnets lukt, så är katten van vid doften när barnet kommer hem.

Går att dressera

Katten är alldeles för självständig för att vilja vara till lags, så de flesta bryr sig inte om att försöka dressera katten till att till exempel apportera eller ge vacker tass. Men visst går det, om än med mycket tålamod.

– Det handlar i så fall om att börja träna katten när den är liten. Det går ju till exempel att öva katten att gå på toa. Man sätter en insatslåda över toastolen, tar bort den gradvis och sedan sitter den på ringen och pinkar, avslutar Magdalena.