Oavsett vilket problem du har med din katt är det viktigt att du alltid ser till att din katt är frisk. Många beteendeproblem beror på bakomliggande, fysiska orsaker. En katt som uppvisar ett beteende som inte hör till det vanliga bör alltid uppsöka en veterinär innan du som ägare går in och gör förändringar i kattens hemmiljö. 

Jamande kan bero på otrygghet 

Det finns tre huvudsakliga skäl till att en katt jamar extra mycket på natten. Det kan bero på fysisk ångest, otrygghet eller senilitet. Katter som jamar på natten på grund av osäkerhet eller senilitet kan också jama mycket på dagtid, framförallt när ägaren är utom synhåll. 

En vanlig känsla hos en katt som jamar under natten är att den känner sig utsatt och övergiven. 

Katten kan vara döv

Andra fysiska orsaker till att katten jamar nattetid kan bero på dövhet (döva katter saknar ofta en känsla för hur högt de låter), blindhet (katten behöver hjälp med att orientera sig), högt blodtryck eller hypertyreos, något som kan bero på problem med sköldkörteln och som bör kollas upp hos veterinär. 

Att en katt jamar på natten kan också bero på något så enkelt som att den vill leka med dig. 

Som ägare kan du minska risken för att katten jamar på natten genom att begränsa katten från vissa områden i hemmet.

Ignorera kattens jamande 

Vissa kattägare upplever att deras katter jamar nästan som om de skadat sig. Om du som kattägare då lär dig att ignorera det där hemska jamandet försöker katten att ändra läte. Efter det kan katten fortsätta med nya läten, ibland ännu värre. Att ignorera kattens jamade är en lösning. Småningom kommer katten nämligen att trappa ner sitt jamande. 

Tips!

  • Det finns ingen specifik lösning som passar alla katter. De här tipsen måste du forma om efter just din katts behov och din situation.
  • Ibland slutar katten att jama om den får sova i sovrummet eller i sängen där den kan känna sig mer säker. Behöver katten närhet till sin låda så placera denna i sovrummet.
  • Jamande kan bero på hormoner. Genom att kastrera katten kan du få bukt med problemet.
  • För vissa katter fungerar det bra med en radio på lågvolym.
  • Om katten är äldre kan du göra i ordning ett område där katten känner sig trygg med bädd, mat- och vattenskål samt en kattlåda (så långt ifrån sov och matplats som möjligt).

Artikeln ovan är en nedkortad version av originaltexten. Läs artikeln i sin helhet på Kattbeteende.se.