Varför slickar katten pälsen

Foto: Karianne Widsell

Kattdjur, stora som små, anses vara de mest renliga av alla djur eftersom de tillbringar så mycken tid med att slicka och putsa sina pälsar.

Katten putsar sig av flera olika anledningar. Tamkatten vill bland annat hålla pälsen ren från damm, hudavlagringar, parasiter m.m. Genom intensiva slickningar stimulerar den även sina hudkörtlar, vars sekret håller pälsen vattentät och ger den ett skikt, som isolerar mot kyla. Är det varmt slickar sig katten för att väta pälsen. Det våta avdunstar och har en kylande effekt. Solgassiga dagar får pälsen extra översyn.

När katten av någon anledning känner sig upphetsad eller frustrerad, märker man, att den plötsligt börjar slicka sig intensivt. Det gör den för att avleda en uppkommen konflikt och för att lugna ner sig. Ett sådant beteende kallas ”överslagshandling”.

Vill lukta katt igen

När man haft närkontakt med katten genom lek och kel, går katten ofta undan för att slicka sig. Dels för att lägga pälsen tillrätta, vilket den är noga med, men också för att vi givit katten vår doft, som döljer kattens egen. Genom pälsslickandet återfår katten den egna lukten.

Våra liv domineras av visuella signaler. I kattens värld är däremot lukter och odörer viktigare. Vi kan inte alltid själva känna att våra händer har någon doft, men katten känner det.

Tvättandet en del av socialiseringen

Pälstvättning mellan mor och ungar, men även mellan vuxna katter förstärker de sociala banden. När katten stryker med ansikte, sida och svans mot våra ben vill den skapa vänskaplig, fysisk kontakt med oss och vill stärka den sociala gruppen som katten lever i. Samtidigt sker det ett utbyte av doftmarkering med människan.

Om din katt inte tvättar sig är något fel

Katten har speciella doftkörtlar på kroppen bland annat i pannan, mungapet och vid svansroten. Utan att fatta det har katten alltså märkt oss med sin doft från dessa körtlar. Detta gör att den känner sig mer trygg med människan.

Det är också viktigt för katten att utläsa våra signaler. Gnidandet mot våra ben följs av att katten sätter sig ner och ”smakar av” oss genom sin tunga. Det vill säga katten slickar sin päls som den just gnidit mot oss.

En katt som slutar tvätta sig betyder att något är fel.

Överdrivet putsande 

Katter kan även slicka sig mer frenetiskt och tvångmässigt, till och med så att pälsen lossnar. Detta beror ofta på att katten har ont i exempelvis leder, buk eller tänder. Den kan också göra det som ett beteendeproblem, en stress och upphakning katten får genom att den känner sig lugn när det putsar sig och fortsätter med detta för att hela tiden få den lugna känslan. De kan även överdrivet putsa sig vid understimulans. Det blir en ond cirkel som man måste bryta genom att först ta reda på vad grundproblemet är. 

Gillar? 1 av 2 gillade, 2,5 i betyg