Genom att inandas doften av kattmynta – Nepeta cataria – får vissa katter en stund som vi kan likna med extas. Även reserverade kattpersonligheter kan hamna i ett tillstånd när de utsätts för myntans kemiska förening. Kattmyntan orsakar inga bestående skador, dock kan katten bli tillvand om den utsätts för ofta. Tilläggas bör, att kattmyntan vanligen används färsk eller torkad i kattleksaker.

Lugnande medel

Alla kattdjur, även lejon, reagerar på samma sätt men alla individer reagerar inte. Cirka 50 procent av våra tamkatter, honor såväl som hanar och kastrater, reagerar positivt på dessa dofter.

Ha i åtanke att vissa katter upplever denna doft som väldigt stressande och ”för mycket att hantera” för katten. Är din katt en känslig och stressad individ från början är det bättre att prova att använda sig av exempelvis Feliway alternativt Zylkene, beroende på varför din katt är i det tillstånd den är. Feliway används framför allt om katten är osäker och otrygg i sitt revir. Zylkene kan ge en rogivande effekt om katten lätt går upp i varv.