Ett besök hos veterinären kan vara stressande både för katten och dess ägare. Katter har ett starkt revirtänk och lämnar helst inte sitt revir. När ägaren tar med sig katten i en transportbur förbereder sig tyvärr katten oftast på det värsta eftersom en sådan resa sällan resulterar i, eller är förknippad med, något positivt. Här kommer några tips på hur du kan göra veterinärbesöket trevligare för både dig och din katt.

Vänj katten vid hantering

Redan som liten kattunge är det en god idé att vänja katten vid att bli hanterad. Då blir det inte lika ovant för den att bli undersökt av en veterinär i framtiden, eftersom hanteringen känns bekant.

Vänj katten vid att du tittar den i munnen, öronen och tar den på tassarna och övriga kroppen. Ge katten några godbitar samtidigt som du hanterar katten så vänjer den sig snart vid att bli undersökt och förknippar det med något positivt.

Så undersöker du din katt

Så får du katten att tycka om transportburen

Att låta katten vänja sig vid transportburen gör resan trevligare för katten. Om katten känner sig trygg under resan kommer den inte heller känna sig lika utsatt när den väl kommer fram till kliniken.

Det är viktigt att ha en transportbur av bra kvalité, gärna en modell där det går att lyfta av överdelen på buren. På så vis kan katten ligga kvar i underdelen av sin trygga bur under delar av undersökningen.

Att låna en transportbur är ingen god idé eftersom den luktar av en annan plats och främmande katter, vilket katten inte kommer känna sig trygg med. Det är alltid bra att försöka få sin katt att förknippa sin transportbur med positiva upplevelser och bekanta dofter, och på så vis skapa trygghet.

Låt alltid buren stå framme (i stället för i ett förråd eller på vinden), bädda den med en mysig filt och lägg ut godbitar runt och i buren. Lek också gärna med din katt i och runt buren. Om katten inte har alltför dåliga erfarenheter med sig sedan tidigare kommer den troligtvis vara nyfiken och av egen vilja gå in i buren för att undersöka. När den gjort det kan du stänga dörren och testa att gå runt lite med buren samtidigt som du ger katten godbitar.

Så får du katten att tycka om transportburen

Lugnande doft och tillskott

Utöver att en bur, som är en del av reviret, som luktar bekant av katten och hemmet självt kan du också ta hjälp av andra dofter som signalerar trygghet till katten. Feliway är en spray som innehåller trygghetsskapande feromoner. Den utsöndrar samma doft som katten avger när den stryker sig mot möbler och annat i hemmet för att trygga sin hemmiljö.

Om du sprayar buren med Feliway en halvtimme innan katten ska transporteras så kan du skapa extra trygghet för katten. Doften sitter kvar i runt 2 timmar så den hjälper också till att ge katten lite extra trygghet på kliniken. Feliway kommer dock bara ha denna trygghetsskapande effekt om katten redan är van vid sin transportbur.

Ett par timmar innan du ska bege dig till veterinären kan du också ge din katt kosttillskott såsom till exempel Zylkène, Aptus Relax eller Anxitane som kan ha en lugnande inverkan och som inte är något problem att kombinera med Feliway.

I väntrummet

Om det är väldigt stojigt och oroligt i väntrummet hos veterinären kan du låta katten vänta i sin bur i bilen tills det är dags.

Om du väljer att sitta i väntrummet är det bra om din katt får sitta lite högre, till exempel på en stol eller avsedd hylla, då det hjälper katten att reglera sin stress samtidigt som den inte känner sig lika utsatt om den får lite överblick. Låt också gärna buren vara täckt med en medtagen filt eller låna en avsedd filt på kliniken.

Låt inte hundar lukta eller stirra på katten. Även om din katt skulle vara van vid hundar är det påträngande och stressande för katten att sitta i bur och inte kunna komma ifrån den främmande hunden. Det är inte heller säkert att katten tycker det är lugnande att du klappar eller tittar på den i det här läget. Däremot kan det ha en lugnande inverkan att prata lugnt med den.

I undersökningsrummet

När du kommer in i undersökningsrummet öppnar du buren och lämnar det till katten om den vill gå runt och undersöka rummet eller om den vill stanna i säkerhet i buren tills det är dags för undersökning. Tvinga inte eller dra inte ut katten! När det sedan är dags för undersökning kan överdelen på transportburen av och katten kan undersökas i buren, eventuellt med en filt över sig som extra skydd.

Om du blir ombedd att hjälpa till och hålla i katten så försök att hålla den så löst som möjligt. Katter blir nämligen stressade av att bli fasthållna. Vänd katten mot dig i största möjliga mån och tala lugnt med din katt, men undvik ”schh-ljud” då det kan låta som en fräsande katt.

Säg också till personalen om du känner att du är stressad eller tycker att något är obehagligt, för då kan det vara bättre att någon annan håller katten en stund, för att utsätta katten för så lite extern stress som möjligt.

Kattbeteenderådgivare hjälper dig med råd

I Agria-appen kan kattbeteenderådgivare hjälpa dig att såväl förebygga som att behandla redan existerande beteendeproblem såsom rädsla, oro och andra vardagsproblem. 

Beteenderådgivning för katt