Grönsaker hundar kan äta

Grönsaker kan ges för att dryga ut helfodret eller som en nyttig ersättning för hundgodis. Många hundar tycker det är gott med en morotsbit och kan utan problem byta ut en mindre del av kosten till grönsaker, men inte mer än maximalt 10 procent av dieten. Här får du koll på några grönsaker, rotfrukter och kryddor du kan ge till din hund:

  • Broccoli
  • Morot
  • Persilja
  • Sparris
  • Sötpotatis
  • Vitkål

Farliga grönsaker för hunden

Du ska inte ge hunden någon typ av lök, i både rå och tillagad lök finns allicin som kan orsaka blodbrist hos din hund. Undvik också majskolvar som kan fasta i tarmen och kräver operation för att tas ut. Även avokado är olämpligt att fresta hunden med. Vindruvor kan orsaka akut njursvikt hos hundar.

Lista på ämnen som är giftiga för hund

Bantande hundar

Grönsaker kan också ges för att dryga ut ett fullfoder för mättnadskänsla för en hund som behöver gå ned i vikt. Fiberrika grönsaker som rivna morötter och vitkål kan dryga ut en portion och ge mättnadskänsla. Rådgör också med veterinär om lämpliga fullfoderalternativ för viktnedgång.

Prova dig fram

Tänk på att vissa grönsaker kan orsaka gaser i magen. Börja med att ge en liten mängd först och öka successivt  när du ser att hundens mage tål det. Prova dig fram och var uppmärksam på hur din hund reagerar. Tänk på att riva grönsakerna eller anpassa storleken på grönsaksbitar så att hunden inte kan sätta dem i halsen.

Vegetarisk kost för hundar?

Hundar är av naturen köttätare och behöver inte äta grönsaker som vi människor. Att helt och hållet ersätta köttbaserat foder kräver stor kunskap hos hundägaren. Det är bland annat viktigt att säkra innehållet i av högvärdiga proteinkällor från till exempel ägg eller soja i rätt balans. För den som vill ge sin hund ett köttfritt foder finns det vegetariska helfoder i detaljhandeln. Innan ett sådant foderbyte sker bör du stämma av med din veterinär. Alla hundar behöver ett helfoder som täcker näringsbehovet.