Glad hund

En frisk hund är aktiv, uppmärksam och full av livsglädje. Emellanåt tar den sig en tupplur, men den är alltid uppmärksam på människorna den har omkring sig, och alltid på jakt efter underhållning. Välsmakande och näringsriktigt foder är den bästa garantin för god hälsa du kan ge din hund.

Rätt vikt

Stabil vikt är en god indikator på hundens hälsotilltånd (med undantag för valpar). Plötsliga viktändringar är däremot ett tecken på obalans. Tänk på hundens näringsbehov och aptit förändras med åldern och när hunden är sjuk eller dräktig.

Fast avföring

Avföringen är en indikator på hundens inre hälsa. Fast avföring visar på att hunden klarar av att ta upp näringsämnena i fodret. Tunn avföring är bara normalt vid byte av foder, inte annars.

Glänsande päls och frisk hund

En mjuk, glänsande päls och frisk hund är alltid goda tecken. Det visar att hunden får tillräckligt med mineraler och vitamin E, som underhåller hundens celler. Mjäll, sår, skallighet, klåda eller stark lukt är tecken på att något är fel och bör uppmärksammas.

Sitt "vanliga" beteende

En hund har bestämda vanor, som du lär känna. Den kanske alltid kommer dig tillmötes med viftande svans, eller kanske väntar förväntingsfullt på att utfodras. Även små förändringar i hundens "normala" beteende kan vara tecken på sjukdom.