Hundar och katter med vit päls blir lättare solbrända än djur med mörkare päls. Det beror på att deras hud har mindre pigment och därmed också är mer känslig.

Svidande rodnad

Stark UV-strålning ökar risken för att en hund eller katt ska drabbas av hudförändringar och hudtumörer. På områden där pälsen är tunn, till exempel öron, nos, mage och pung är risken för att djuret bränner sig störst.

Solbränna på djur yttrar sig på precis samma obehagliga sätt som på oss människor – det vill säga huden blir röd och svider. Många djur försöker lindra smärtan genom att slicka sig vilket kan leda till inflammationer som tråkig följd.

– Om hunden eller katten verkar ha mycket ont eller om problemen förvärras ska man givetvis söka hjälp hos sin veterinär, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Lindra och förhindra

Som lindring mot solsvedan kan du lägga ett svalkande omslag.

– För att förhindra att hunden eller katten bränner sig i solen kan man använda solkräm på särskilt utsatta ställen och då gärna en parfymfri variant, säger Lotta Möller.

Tyvärr slipper inte svarta och tjockpälsade djur undan solrelaterade problem. Deras gissel är istället att deras färg alstrar värme i högre grad och såklart att en tjock päls värmen mer än en tunn.

– Att se till att alla djur får lite skugga och svalka, oavsett färg och hårlag, är såklart det bästa, avslutar därför Lotta Möller.