Se upp för köldkramp

När det är riktigt kallt ute kan hundar drabbas av köldkramp ute på promenaderna. Då stannar hunden oftast upp och vägrar gå samtidigt som den lyfter en eller flera tassar i luften. Får hunden kramp i flera tassar samtidigt kan den sätta sig ned eller till och med ramla omkull.

Det bästa man kan göra om hunden får köldkramp är att omedelbart värma hundens tassar i sina händer och massera försiktigt. Är hunden liten kan man lyfta upp hunden, stoppa den innanför jackan och bära den en bit. Har man en hund som drabbas av köldkramp upprepade gånger är det bra att nöja sig med korta promenader när det är riktigt kallt – och istället aktivera hunden inomhus.

Hundar och förfrysningsskador

Det är inte så vanligt att hundar förfryser sig, men när det är oredntligt kallt ute kan hundar drabbas precis som vi. Störst risk att drabbas har utstickande kroppsdelar som tassar, öron och svanstipp. Även hanhundarnas pung är i farozonen när temperaturen går ned, har man tik å andra sidan ska man vara försiktig med stillasittande som kan leda till urinvägsinfektion.

Tecken på förfrysningsskador är att öron, svanstipp eller andra områden är rodnade, svullna eller ömma. Misstänker du att din hund förfrusit sig ska du kontakta en veterinär.

Använd täcke som skydd mot kylan

Huttrar din hund och lyfter på tassarna? Då är ett täcke förmodligen är en bra investering. En del hundar behöver ha täcke så snart det är minusgrader ute, andra klarar sig fint utan året runt. Förmågan att hålla värmen varierar stort beroende på vilken ras det är. Polarhundar har sällan några problem medan små hundar, nakenhundar och tunnpälsade hundar kan behöva täcke under hela höst- och vintersäsongen.

Gemensamt för alla raser är dock att hundens förmåga att hålla värmen är mycket bättre om den tillåts hålla sig i rörelse. En hund som klarar promenader i -15°C utan problem kan därför få problem snabbt om den av någon anledning tvingas stå stilla i några minuter.