Att bestämma sig för att köpa hund är ett stort beslut som kräver noggrann planering. Det svåraste och viktigaste är att bestämma sig för vilken ras eller blandning av ras som passar dig och din familj allra bäst.

Att välja hund - hitta rätt

Samla hela familjen för att diskutera valet. Fundera kring er livssituation och vad ni gillar att göra. Tänk igenom saker som hur mycket tid ni har, vad ni tycker är roligt att göra och vad det kostar att ha en hund.

Välj rätt ras

Vad vill du göra tillsammans med din hund? Tävla, springa, jaga, gå skogspromenader? Varje ras är från början avlad för ett speciellt syfte. En del har mycket jakt i sig och mår bäst av att få just jaga, en del är framavlade för att valla får långa dagar och har därför mycket energi och uthållighet och behöver få arbeta. Andra mår alldeles utmärkt av en långpromenad och lite bus i trädgården om dagen. Oavsett om du väljer att köpa en renrasig eller blandrashund är det ditt ansvar att vara realistisk och ärlig mot dig själv när det gäller hur mycket tid och intresse du har för att träna din hund.

Hundens utseende

Välj inte enbart hund efter utseende. Det finns så många olika hundraser och blandningar av hundraser. Om du gör lite research kommer du förmodligen hitta en hund som både passar er livsstil och har ett utseende du tycker om.

Hundens storlek

Det är också bra att tänka kring hundens storlek. Tänk även här kring kostnader, vad du vill göra tillsammans med din hund och vilka förutsättningar ni har i hem, bil och så vidare. Här kan du läsa mer om för- och nackdelar med både stora och små hundar. Samt få tips på vanliga små-, mellan- och storhundsraser.

Liten eller stor hund? Vad ska jag välja?

Små hundraser

Mellanstora hundraser

Stora hundraser

Hundförsäkring

Vad kostar det att försäkra min hund?

Upp till25%rabatt för alla hundar

Samla information

Det finns hundar för alla olika smakriktningar och behov, det gäller bara att leta reda på den rätta! Är det en renrasig hund du är intresserade av kan du läsa mer om raserna hos Svenska Kennelklubben. Där kan du få telefonnummer till rasinformatörer inom respektive rasklubb och telefonnummer till uppfödare som bor i närheten av dig. Besök också gärna SKK:s webbplats Köpa Hund där du hittar massor av information om olika raser, uppfödare, valpkullar med mera. Oavsett om du vill köpa en renrasig- eller blandrashund bör du samla på dig så mycket information som möjligt.

De allra flesta rasklubbar har idag webbplatser där du hittar mycket information om rasen och telefonnummer till valphänvisare och uppfödare. 

Besök hos uppfödare

När du bestämt dig är det bra att åka runt till flera uppfödare eller besöka evenemang, till exempel utställningar för att jämföra hundarna och träffa olika individer. Även om varje ras har bestämda karaktärsdrag innebär det inte att alla hundar av samma ras eller samma blandning av raser har likadant utseende och egenskaper. När du träffar hundägare, passa på att ställa alla frågor du har samlat på dig!

Det är viktigt att du hittar en uppfödare som du trivs med och känner förtroende för. Det absolut bästa är om uppfödaren blir den person som du naturligt vänder dig till om du har frågor under hundens fortsatta liv.

Hane eller tik?

När du tagit det stora beslutet om vad för hund du vill ha är nästa fråga om du ska köpa en tik eller en hane. Det kan vara en svår fråga, om du inte redan har en speciell smakinriktning.

Tikar blir oftast mindre än hanarna. En hanhund kan ibland ha svårt att umgås med andra hanhundar medan tikar i regel fungerar tillsammans med såväl tikar som hanar. Det finns dock tikar som inte alls tycker om andra tikar och det är precis lika besvärligt som att ha en hanhundsilsk hane.

Temperament

En fördel med hanarna är att de är lite jämnare i temperamentet eftersom de inte genomgår samma hormonsvängningar som tikarna. Men det finns också hanar som blir extremt tikintresserade och svåra att hantera när löptikar befinner sig i närheten.

Löp

En tik löper oftast två gånger om året och varje löpperiod sträcker sig över cirka tre veckor. Innan och under löpet kan tiken bli irriterad och nedstämd och även den vanligtvis snälla tiken kan säga ifrån till andra närgångna hundar. Efter löp kan det hända att tiken uppvisar tecken på skendräktighet, vilket kan vara besvärligt för både hunden och ägaren.

Om du är tävlingsintresserad kan löpet bli ett bekymmer. Inom vissa grenar får du inte tävla när tiken löper och om tiken är starkt påverkad av sina hormoner kan hon vara svårmotiverad under några månaders tid.
 
Lycka till i ditt val av hund!